Advertentie

Jeroen Piqueur in 2009 al veroordeeld in Spanje

Jeroen Piqueur werd vrijdag in Gent veroordeeld tot onder meer vier maanden effectieve celstraf. ©BELGA

De gevallen Optima-topman werd in 2009 al veroordeeld in Benidorm. Daarom legt de Gentse strafrechter hem nu een effectieve gevangenisstraf op wegens fiscale fraude. Piqueur zegt echter van niets te weten.

De voormalige Optima-topman Jeroen Piqueur werd vrijdag veroordeeld tot vier maanden effectieve celstraf en 1,5 miljoen euro boete wegens grootschalige fiscale fraude. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank vrijdagmorgen beslist.

Piqueur krijgt ook een verbod opgelegd om gedurende drie jaar bestuurder te zijn van een vennootschap. En bijna 2,3 miljoen euro aan inkomsten uit de misdrijven wordt verbeurd verklaard. In totaal moet Piqueur dus bijna 3,8 miljoen euro ophoesten.

De rechter was niet mals was Piqueur die wel overweegt om in beroep te gaan. 'De organisatie van de fraude en de lange periode ervan getuigen van zijn criminele ingesteldheid en een gebrek aan respect voor zijn medemens in deze samenleving. De vaststelling dat hij zich poogt te verschuilen achter zijn raadgever, getuigt van een gebrek aan verantwoordelijkheid', aldus rechtbankvoorzitter Christophe Snoeck.

Geen blanco strafblad

De veroordeling is opmerkelijk omdat het openbaar ministerie onder meer 18 maanden cel met uitstel had gevorderd, maar de rechtbank maakte daar dus vier maanden effectief van. Volgens de rechter heeft die effectieve celstraf te maken met het feit dat Piqueur geen blanco strafblad meer heeft. 'Hij heeft op 31 juli 2009 voor de strafrechter in Benidorm een gevangenisstraf van 1 jaar en 9 maanden opgelopen', zei de rechtbankvoorzitter.

Die veroordeling was tot nog toe niet bekend. Het is ook niet meteen geweten waarom Piqueur toen veroordeeld werd. Ook Raf Verstraeten, de advocaat van Piqueur, kon vrijdag niet direct duidelijkheid over die feiten verschaffen, aldus het persbureau Belga. De Gentse persmagistraat Mieke Dossche kon ook geen details geven omdat die niet in het vonnis staan. Ze zegt dat de rechtbank zich voor de informatie over Benidorm baseert op het strafdossier, waarin altijd het strafrechtelijk verleden van de beklaagde wordt opgenomen. 

'Totaal onbekend'

Aan De Tijd zei Piqueur in een reactie die verklaring van de rechtbank over Benidorm 'met de grootste verbazing' vernomen te hebben. 'Ik weet daar niets van. Dit is me totaal onbekend. Ik moet uitzoeken waar dit over gaat. Ik ben de voorbije jaren heel wat keren in Spanje geweest, voor Optima en om privéredenen, en heb daar nooit iets over gehoord. Er is ooit eens een discussie geweest in Spanje over een overname, maar dat is 25 jaar geleden.'

Optima deed zaken in Spanje en had banden met de Spaanse Banco Inversis. Benidorm ligt niet ver van Altea, waar Piqueurs jacht de Rubeccan voor anker lag en mogelijk nog ligt.

Piqueur heeft er zich in het verleden al meermaals op beroepen nog nooit een veroordeling te hebben opgelopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud