Jos Clijsters twee jaar langer voorzitter Belfius

Jos Clijsters. ©Photo News

Dat heeft minister van Financiën Alexander De Croo verklaard in de Kamercommissie Financiën.

De zoektocht naar een nieuwe voorzitter bij Belfius neemt een onverwachte wending: Jos Clijsters, de huidige voorzitter van de raad van bestuur, doet er straks twee jaar bij.

Clijsters, die 70 wordt in maart, was aanvankelijk geen kandidaat om zichzelf op te volgen. Maar door de moeizame zoektocht naar een opvolger bood hij vorige week aan langer aan te blijven. 'Jos Clijsters heeft bevestigd dat hij volledig beschikbaar blijft voor het voorzitterschap van Belfius voor maximaal twee jaar', zei De Croo aan de Kamerleden. 'Die oplossing kan de stabiliteit en de continuïteit van Belfius garanderen.'

De verlenging krijgt steun van het management én de raad van bestuur, maar moet nog formeel bekrachtigd worden door het benoemings- en remuneratiecomité van Belfius, de raad van bestuur en de algemene vergadering. Donderdag is er een (geplande) raad van bestuur.

De algemene vergadering komt eind april samen. Omdat de federale regering (sinds 2011) de enige aandeelhouder is van de bank, zal die laatste horde een formaliteit zijn.

Dierckx

De jongste weken zag het ernaar uit dat Filip Dierckx (ex-BNP Paribas Fortis) de topfavoriet en zelfs de enige kandidaat was om Clijsters op te volgen. Hij werd midden januari naar verluidt gehoord door het benoemings- en remuneratiecomité van Belfius.

Maar een mogelijk belangenconflict gooide roet in het eten. Meerdere bronnen stellen dat Dierckx zich aan belangenvermenging bezondigd heeft in een kredietdossier van BNP Paribas Fortis met de hr-dienstengroep SD Worx, waar hij uitvoerend voorzitter is. Dierckx ontkent dat. Hij verklaarde begin deze maand dat hij bij BNP Paribas Fortis nog moeilijk kon functioneren omdat was uitgelekt dat hij mogelijk Belfius-voorzitter zou worden en hij geïnteresseerd is in de job.

Er rezen twijfels of Dierckx de strenge screening van de Nationale Bank en de Europese Centrale Bank door zou komen. De toezichthouders moeten uitmaken of bestuurders en managers in de banksector 'fit and proper' zijn voor de job. Die  screening duurt enkele maanden. 'Dat belangenconflict woog zwaar genoeg om terecht te vrezen dat de 'fit and proper'-beoordeling er niet zou komen', zegt een bron.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud