Advertentie

'JPMorgan betaalt bijna 1 miljard dollar boete'

Jamie Dimon, de topman van JPMorgan. ©REUTERS

De bankreus JP Morgan koopt een onderzoek naar marktmanipulatie af met een boete van bijna 1 miljard dollar. Dat melden Amerikaanse media op basis van bronnen dicht bij het onderzoek.

JPMorgan Chase wordt door de Amerikaanse beurswaakhonden Commodity Futures Trading Commission en Securities and Exchange Commission op de rooster gelegd wegens vermeende marktmanipulatie bij transacties met grondstoffenfutures en schatkistpapier.

Het onderzoek viseert het zogenaamde 'spoofing': het invoeren van spookorders om de markt te misleiden. Zo kan een groot blok verkooporders in het publieke orderboek de indruk wekken dat de markt zal zakken en andere traders aanzetten tot het invoeren van verkooporders, waarop de spoofer kan inspelen door een snelle winst te boeken op de daling die hij zelf in gang gezet heeft. Meteen daarna annuleert de spoofer de spookorders.

Spoofing is sinds 2010 bij wet verboden. Hoewel het indienen en vervolgens annuleren van orders niet illegaal is, is het onwettig als onderdeel van een strategie die bedoeld is om andere traders te misleiden.

De bankreus zou de zaak deze week willen schikken voor een bedrag van nagenoeg 1 miljard dollar, melden bronnen van het persagentschap Bloomberg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud