JPMorgan boekt 18 miljard winst in 'rampjaar'

Jamie Dimon, CEO JPMorgan ©Bloomberg

JPMorgan schiet vandaag het resultatenseizoen in de Amerikaanse bankensector in gang. De nettowinst in het vierde kwartaal van vorig jaar daalde met 7,3 procent tot 5,3 miljard dollar (1,30 dollar per aandeel). De jaarwinst viel terug met 16 procent en klokte af op 17,9 miljard dollar.

De kwartaalwinstdaling is toe te schrijven aan de kosten die de bank maakte voor een minnelijke schikking in de zaak rond de superoplichter Bernard Madoff. Het geld zal worden betaald aan de Amerikaanse overheid, maar die zal naar verwachting een groot deel ervan doorstorten aan de slachtoffers van Madoff.

JPMorgan erkende dat het klanten onvoldoende had gewaarschuwd voor de activiteiten van Madoff. Die zit een straf uit van 150 jaar voor het opzetten van de grootste financiƫle fraude uit de geschiedenis. Het Madoff-verhaal had in het vierde kwartaal een negatieve impact van 850 miljoen dollar.

De bank worstelt met allerlei probleemdossiers, van Madoff over de Londense marktenzaal, tot een monsterboete van 13 miljard voor de erfenis van de hypotheekcrisis. Madoff inbegrepen liep de rekening in een jaar tijd op tot 23 miljard dollar. 'Die kosten lagen veel hoger dan iedereen had verwacht, maar JPMorgan heeft veel vooruitgang geboekt om al die problemen achter zich te laten', zegt een analist van CreditSights in New York.

'Wat je als investeerder wil zien, is dat de bank tegen eind 2014 in een situatie komt waarin weer gepraat kan worden over de business in plaats van over juridische geschillen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud