JPMorgan schikt weer voor miljarden

Het hoofdkwartier van JPMorgan Chase in New York (Foto: Bloomberg). ©Bloomberg

De Amerikaanse bank JPMorgan Chase heeft een schikking getroffen met 21 institutionele beleggers voor 4,5 miljard dollar (3,3 miljard euro). Dat heeft JPMorgan vrijdagavond laat laten weten.

De Amerikaanse bank JPMorgan zou dubieuze methodes hebben gebruikt bij de verkoop van risicovolle hypotheekproducten, de zogenaamde subprimeproducten.

Beleggers zouden een te gunstig beeld van de producten hebben gekregen. Dat zou hebben geleid tot de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt en de financiële crisis in de jaren na 2007.

Fondsen

De schikking heeft betrekking op 330 fondsen met die risicovolle subprimecontracten die JPMorgan Chase en het filiaal Bear Stearns verkocht hadden tussen 2005 en 2008, voor het uitbarsten van de kredietcrisis.

Onder de institutionelen bevinden zich onder meer Fannie Mae, Freddie Mac, Goldman Sachs, ING en Blackrock, net als pensioenfondsen, Duitse regionale banken, verzekeraars en investeringsfondsen.

Rechter

Het akkoord moet nog goedgekeurd worden door een rechter. De schikking is niet van toepassing op gelijkaardige derivaten die Washington Mutual uitgaf in diezelfde periode. Washington Mutual werd net als Bear Stearns in 2008 eveneens opgekocht door JPMorgan Chase.

'Deze overeenkomst is een belangrijke stap voor JPMorgan om de zaken op te lossen', zei de bank in een verklaring.

Akkoord

De bank onderhandelt ook nog steeds met de Amerikaanse federale overheid en verschillende staten en overheidsagentschappen over een akkoord rond diezelfde subprimes.

Volgens Amerikaanse media kan deze schikking oplopen tot 13 miljard dollar. Vorige maand sloot JPMorgan al een deal van 5,1 miljard dollar met het Federal Housing Finance Agency.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud