Kamer keurt bankenwet goed

Minister van Financiën Koen Geens. ©BELGA

De plenaire Kamer heeft donderdag de bankenwet goedgekeurd, die een betere bescherming moet bieden aan de spaarders en de stabiliteit van de banken moet verzekeren.

'Met deze wet hebben we nog deze legislatuur het best mogelijke antwoord op de financiële crisis gegeven. We zijn een voorbeeld in Europa', stelt de minister van Financiën, Koen Geens.

Bonussen zijn voortaan uit den boze voor banken die staatssteun genieten en mogen voor de andere banken niet hoger liggen dan 50 procent van het vast salaris.

Daarnaast worden de garanties voor spaargelden versterkt doordat de spaarders voortaan voor spaartegoeden boven 100.000 euro een voorrecht krijgen indien een bank in de problemen komt.

Door het verbod op speculatieve activiteiten moeten de spaargelden gevrijwaard worden van risicogedrag van de banken. Voortaan zullen banken geen tradingactiviteiten voor eigen rekening meer mogen verrichten binnen hun eigen consolidatieperimeter. Dat betekent dat dergelijke activiteiten ook niet door een dochteronderneming kunnen gebeuren, wel door een zusteronderneming. De trading voor rekening van derden of in het kader van het bankbedrijf blijft mogelijk omdat ze noodzakelijk zijn voor de ondersteuning van de reële economie. De Nationale Bank zal de omkadering en de limietrisico's bepalen met als maximumratio een eigen vermogensvereiste voor marktrisico gelijk aan 2,5 procent van het eigen vermogen.

Het voornaamste amendement op de wet is het wettelijk kader voor crowdfunding. Daardoor zal elke investeerder tot maximaal 1.000 euro kunnen schenken zonder prospectusplicht en kunnen de initiatiefnemers tot 300.000 euro ophalen zonder prospectusplicht. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud