Kamer keurt kader voor covered bonds goed

Steven Vanackere (foto photonews)

De Kamer heeft woensdag twee wetsontwerpen goedgekeurd die de invoering van Belgische covered bonds mogelijk maken en de mobilisering van schuldvorderingen in de financiële markt vergemakkelijken. Dit moet de banken helpen zich op langere termijn te financieren, waardoor ze ook gemakkelijker langetermijnkredieten kunnen toestaan aan ondernemingen.

Het mogelijk maken van covered bonds komt er op initiatief van minister van Financiën Steven Vanackere. Financiële instellingen en kredietinstellingen krijgen meer mogelijkheden om hun activa aan te wenden om zich te financieren. De portefeuilles aan kredietvorderingen zoals bedrijfskredieten, consumentenkredieten en hypothecaire leningen zijn vaak hun belangrijkste en grootste actief bestanddeel.

Een eerste wetsontwerp schept het wettelijk kader voor de uitgifte van covered bonds (gewaarborgde obligaties) door kredietinstellingen. België is het enige Europese land dat nog niet over zo'n kader beschikt.

Het tweede ontwerp stelt de financiële instellingen onder meer in staat hun kredietvorderingen rechtstreeks als waarborg aan te wenden bij hun eigen  financieringstransacties, hun kredietvorderingen nuttig aan te wenden voor de uitgifte van Belgische covered bonds en hun kredietvorderingen anders aan te wenden om liquiditeiten te vinden. Het gaat bijvoorbeeld om de uitgifte van asset backed securities om fondsen te mobiliseren bij de Europese Centrale Bank.

De ontwerpen worden donderdag in de plenaire Senaat behandeld. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud