Kandidaat-bank NewB staat voor cruciale stap

©Photo News

De coöperatie NewB trekt binnen enkele weken een grote campagne op gang om kapitaal op te halen. Dat is een cruciale stap voor het binnenhalen van de langverwachte banklicentie.

 

NewB trommelde gisteren zijn 52.000 aandeelhouders op voor een buitengewone aandeelhoudersvergadering om een aantal statutenwijzigingen door te voeren. Zoals verwacht werd het vereiste quorum van 50 procent aanwezigheid niet gehaald, zodat NewB eind september een nieuwe vergadering moet organiseren. Maar dat is geen hinderpaal voor de lancering van de nieuwe ethische bank waar de coöperatie al acht jaar aan timmert, geeft NewB-bestuurder Koen De Vidts (ex-Crelan) aan.

15 miljoen
NewB haalde in het verleden al 15 miljoen euro kapitaal op.

NewB diende in het voorjaar een aanvraag in voor een banklicentie en daarmee is het project officieel op de rails gezet. Uiterlijk eind februari volgend jaar moeten de toezichthouders een beslissing vellen over het dossier van meer dan 3.000 pagina’s. Volgens Vidts zit NewB op schema en is de coöperatie bezig de structuur op poten te zetten. NewB moet garanderen dat het vooruitgang boekt met het opzetten van IT-systemen, het uitbouwen van zijn organisatie en het invoeren van complianceregels.

Kapitaalverhoging

De grootste klus wordt evenwel een kapitaalverhoging. NewB haalde de voorbije jaren 15 miljoen euro op bij zijn coöperanten en 150 middenveldorganisaties. Twee derde van dat bedrag werd echter toegestopt door de Franse verzekeringsgroep Monceau. Maar door de kosten van de voorbije jaren bleef begin dit jaar nog maar 5 miljoen over.

Om effectief van start te gaan is een wettelijk minimumkapitaal van 6,2 miljoen euro nodig. ‘Maar de werkelijke behoefte ligt nog hoger omdat we een snelle groei verwachten in ons businessplan’, zegt De Vidts. Hoeveel geld precies nodig is, maakt NewB pas later bekend.

NewB, dat al jaren met veel scepticisme wordt bekeken door de klassieke banken, wil zich in de aanloop naar die cruciale fase meer zichtbaarheid geven en heeft zijn coöperanten al opgeroepen vrienden, familie en collega’s warm te maken voor het project. Er werden ook publieke figuren gezocht die het project willen steunen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud