'Kapitaaleisen banken treffen eurozone hardst'

De nieuwe kapitaalvereisten voor banken treffen de eurozone het hardst. De nieuwe regels zullen de komende vijf jaar ruim 4 procent aan economische groei en 5 miljoen jobs kosten in de eurozone. Met die waarschuwing poogt de internationale bankenlobby de nieuwe kapitaalregels alsnog te milderen.

(tijd) - In de aanloop naar de G20-top van eind deze maand voert het Institute for International Finance (IIF), de internationale bankenlobby, de druk over de kapitaalregels op. In een 161 pagina's tellend rapport waarschuwt het IIF voor een zware economische impact van de zogenaamde Bazel III-regels.

Als de huidige voorstellen vanaf 2012 zouden worden toegepast, moeten de banken in de VS, de eurozone en Japan samen 700 miljard dollar (580 miljard euro) aan extra kapitaal ophalen en 5.400 miljard dollar (4.500 miljard euro) aan langetermijnschuld uitgeven, becijferde het IIF.

Dat zal onvermijdelijk een impact hebben op de kredietverlening en de economie. Volgens de bankenlobby gaan de nieuwe kapitaalregels de VS, de eurozone en Japan in de periode 2011-2015 3,1 procent aan economische groei en bijna 10 miljoen jobs kosten.

De impact zal het zwaarst zijn in de eurozone, waar de economie het meeste afhankelijk is van bancaire kredieten. Volgens het IIF gaan de Bazel III-regels de komende vijf jaar gecumuleerd 4,3 procent aan economische groei en bijna 5 miljoen jobs kosten.

Het is niet de eerste keer dat de banksector waarschuwt voor de zware impact van de nieuwe kapitaalvereisten, die eind dit jaar in hun definitieve plooi moeten vallen. De hoofdeconoom van de Bank voor Internationale Betalingen (BIB), waar de nieuwe regels worden opgesteld, noemde de doemscnario's eerder al overdreven.

JL

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud