Advertentie

Kapitaalverhoging Dexia in voorbereiding

(Foto: Belga).

Dexia, de overheden en de centrale banken werken aan een kapitaalverhoging voor de noodlijdende groep. Dat zegt Karel De Boeck, de gedelegeerd bestuurder van Dexia. De injectie valt al te verwachten rond de jaarwisseling en is slecht nieuws voor de al gehavende financiën van de federale overheid.

Dexia heeft al langer een erg wankele kapitaalbasis. Niet alleen staat het eigen vermogen diep in het rood, de restbank is ook structureel verlieslatend. Dat komt omdat de onkosten voor de financiering, onder meer voor de staatswaarborgen, een stuk hoger liggen dan de inkomsten. 'Dexia blijft geld verliezen', beaamt Karel De Boeck.

Een kapitaalverhoging dringt zich dan ook op. Dat is al langer duidelijk. Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, waarschuwde in het voorjaar en tijdens de zomer al dat een injectie onvermijdelijk leek. Nu blijkt zo’n operatie er te komen én volop voorbereid te worden. 'Men werkt eraan: de staten, de centrale banken en Dexia. Iedere dag die verstrijkt, brengt ons dichter bij de beslissende dag', zegt De Boeck.

Volgens hem valt de kapitaalverhoging te verwachten rond het jaareinde.'‘Ik weet niet of het voor het einde van het jaar zal zijn of voor begin 2013.' De topman van Dexia zegt een idee te hebben over de omvang, maar over cijfers wil hij zich niet uitlaten.

In de Wetstraat circuleerde tijdens de zomer een bedrag van 5 tot 10 miljard euro, maar die cijfers kunnen nog wijzigen.

Begroting

Het is nog niet zeker of het vers geld in één keer op tafel wordt gelegd. 'We werken aan verschillende modellen, hetzij elk jaar een recurrente kapitaalverhoging, hetzij een eenmalige operatie.' De kans bestaat, zeker bij een injectie in schuifjes, dat het extra geld moet worden opgenomen in de begroting, wat betekent dat de regering elders dient te besparen of meer bijkomende inkomsten moet zoeken.

In elk geval is de factuur voor de overheden, in eerste instantie België en Frankrijk. Want niemand anders kan of wil extra middelen in Dexia pompen. Een kapitaalverhoging is dus geen goed nieuws voor de staatskas en dus ook niet voor de belastingbetaler.

De bankenreddingen, onder meer een eerste kapitaaloperatie bij Dexia in 2008, hebben de overheidsschuld al sterk doen oplopen. Bovendien bestaat de kans dat de overheidsgaranties geactiveerd moeten worden. Die beliepen donderdag 71,1 miljard euro, waarvan België 43 miljard euro voor zijn rekening neemt.

Maar er is geen alternatief. Een faillissement van Dexia zou de factuur nog hoger doen oplopen en financieel Europa verder ontwrichten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud