KBC-baas wil fiscaal voordeel voor alle spaarproducten

Johan Thijs, de CEO van KBC. ©Photo News

Geef niet alleen het spaarboekje, maar ook andere spaarproducten een fiscale stimulans. Dat is het pleidooi van KBC-CEO Johan Thijs.

Na het pleidooi van ING België-topman Erik Van Den Eynden om de wettelijke minimumrente op het spaarboekje te verlagen, mengt ook KBC-CEO Johan Thijs zich in het debat.

De overheid bevoordeelt een spaarproduct dat verlieslatend is.
Johan Thijs
CEO KBC

Hij vraagt zich in de marge van KBC's halfjaarpresentatie af waarom de overheid spaarboekjes nog fiscaal bevoordeelt via de vrijstelling van de roerende voorheffing tot 980 euro intresten. 'Men bevoordeelt een product dat verlieslatend is, waarbij de klant aan koopkracht verliest. Waarom wordt niet om het even welk spaarproduct fiscaal gestimuleerd? Dan kan de klant vrij kiezen.'

Thijs is niet alleen de topman van KBC, maar ook de voorzitter van de bankenfederatie Febelfin.

Negatieve rente

De banken verliezen geld aan het spaarboekje. Er is de negatieve depositorente bij de ECB (-0,40%) en de bankentaks, terwijl er aan de andere kant wel een minimumvergoeding van 0,11 procent op spaargeld moet worden uitgekeerd. 'Puur economisch is het pleidooi van ING om de spaarrente te verlagen zeker verantwoord', zegt Thijs.

Maar het verlagen van het wettelijke minimum ligt commercieel én politiek erg moeilijk. Dus hoopt de KBC-topman dat het debat kan gaan over de fiscale behandeling van spaargeld. 'Ik stel voor dat de politici de zaken herbekijken, bijvoorbeeld door de vrijstelling van roerende voorheffing uit te breiden naar alle spaarproducten, bijvoorbeeld beleggingsfondsen.'

Thijs beklemtoonde dat hij niet pleit voor minder sparen. De klant moet alleen vrij kunnen kiezen, zonder fiscale bevoordeling van een product met een negatief rendement.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud