KBC | Baselbonus

©BELGA

Het Baselcomité, de internationale club van toezichthouders, maakte donderdag strengere kapitaalregels voor de banken bekend. Het gaat om standaarden voor de inschatting van hun risico’s en het kapitaal dat ze als buffer opzij moeten zetten.

‘De nieuwe regels zijn verteerbaar voor het Belgische banksysteem’, zegt Jan Smets, de gouverneur van de Nationale Bank.

Op de beurs gingen de bankaandelen fors omhoog, omdat de afspraken minder streng zijn dan verwacht. Analisten stippen KBC aan als een van de winnaars. De Rekenmeester dook in de cijfers om dat uit te pluizen.

1. Wat is KBC’s kapitaalratio?

Tegenover 91,5 miljard euro aan risicogewogen activa staat 14,6 miljard euro aan kernkapitaal. Dat komt neer op een kapitaalratio van 15,95 procent.

2. Wat is de minimumgrens?

De toezichthouders, de Nationale Bank en de Europese Centrale Bank, leggen het minimum voor KBC op 10,4 procent, plus een aanbevolen extra buffer van 1 procent voor grote banken, in totaal 11,4 procent. KBC springt ruim boven die lat.

De groep is strenger voor zichzelf. KBC schuift een eigen doelstelling van 14,6 procent naar voren. Het gaat om de mediaan van vergelijkbare sectorgenoten (13,6%) plus een extra stootkussen van 1 procent, omdat KBC een grotere impact van de nieuwe Basel-normen verwacht dan bij de concurrentie.

3. Hoe verandert de kapitaalratio door de nieuwe regels?

De internationale afspraken beperken de vrijheid van de banken bij de berekening van hun risicogewogen activa. Bij een onmiddellijke en volledige toepassing stijgen KBC’s risicogewogen activa met naar schatting 17 miljard euro, tot 108,5 miljard euro. De kapitaalratio komt dan uit op 13,4 procent, nog steeds boven het verplichte minimum.

Dat houdt geen rekening met drie (mogelijke) meevallers. Sommige nieuwe rekenregels spelen wellicht in het voordeel van KBC. Het strakkere rekencarcan voor de risicogewogen activa wordt pas volledig van kracht in 2027, later dan verwacht. Tot slot blijft er in het nieuwe kader bevoegdheidsruimte voor de Belgische en Europese toezichthouder om de kapitaaleisen te milderen.

4. Heeft KBC kapitaal te veel?

Nee, want KBC heeft een tweede intern mikpunt dat vooralsnog niet gehaald wordt. Boven op de doelstelling van 14,6 procent wil de groep een buffer van 2 procent opbouwen voor fusies en overnames. De som, 16,6 procent, noemt KBC de ‘referentiekapitaalpositie’. Dankzij de Basel-meevallers kan KBC dat doel sneller halen.

Er zijn wel nog vraagtekens. Zo is het onduidelijk hoe de nieuwe regels KBC’s sectorgenoten beïnvloeden, wat de interne doelen kan wijzigen. KBC zegt de zelf opgelegde extra buffer van 1 procent uit voorzorg te behouden.

5. Komt er ruimte voor een hoger dividend?

De koersstijging doet vermoeden dat beleggers daarop speculeren. KBC hanteert als dividendpolitiek dat ten minste 50 procent van de winst uitgekeerd wordt. Mocht de kapitaalratio boven de ‘referentiekapitaalpositie’ uitkomen, kan daar iets bovenop komen. Volgens Bart Jooris, analist van Bank Degroof Petercam, is het onwaarschijnlijk dat KBC het dividend over 2017 optrekt, maar bestaat er een goede kans over het boekjaar 2018.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud