Advertentie

KBC beperkt winstval ondanks Hongaarse strop

Johan Thijs, CEO van KBC ©REUTERS

KBC haalde over het tweede kwartaal een beter dan verwacht resultaat. De bank- en verzekeringsgroep wist ondanks een Hongaarse strop en een stevige Belgische 'hagelfactuur' de winstdaling in te perken.

KBC zag over het tweede kwartaal zijn aangepast nettowinst van 485 naar 287 miljoen terugvallen, een stuk beter dan de 250 miljoen die analisten hadden verwacht. Grote boosdoener is Hongarije. KBC had vorige maand al gewaarschuwd 231 miljoen euro opzij te zetten voor Hongarije.

Veel Hongaren hadden het voorbije decennium een - laagrentend- woonkrediet afgesloten in Zwitserse frank en zitten na de val van lokale munt de forint met zware wisselkoersverliezen opgezadeld. Premier Viktor Orbán verplicht Hongaarse banken de klanten de betaalde wisselkoersmarges, plus verwijlintresten, terug te betalen. 

De aangepaste nettowinst is het resultaat exclusief het eigen kredietrisico en de resterende erfenis van de bankencrisis. Dat eigen kredietrisico verplicht banken een minwaarde te boeken naarmate beleggers meer vertrouwen in ze hebben en vice versa.

De crisiserfenis is door de fors afgeslankte portefeuille van herverpakte bedrijfskredieten (CDO) steeds kleiner, zodat de 'gewone' nettowinst steeds meer in lijn komt te liggen met de 'aangepaste': over het tweede kwartaal kwam de nettowinst uit op 317 miljoen, van 517 miljoen een jaar eerder. Ook dat cijfer is een stuk beter dan de 266 miljoen die analisten hadden verwacht.

Kernmarkten

De Hongaarse strop wist KBC te compenseren met een beter dan verwachte winst in de twee kernmarkten, België en Tsjechië. De netto-renteinkomsten, zeg maar de 'omzet' van de bank, stegen jaar op jaar met 7 procent naar 1,05 miljard euro. De netto-rentemarge, de marge die een bank verdient door in essentie kortlopende deposito's in langlopende kredieten en beleggingen om te zetten, verbeterde van 2 naar 2,05 procent. De rente zit sinds de lente van vorig jaar in de lift (zie grafiekje hiernaast). 

Vooral België presteerde opvallend met een vrijwel stabiele nettowinst van 383 miljoen. Dit ondanks twee tegenvallers: de hagelstormen die België in juni teisterden, wogen voor 41 miljoen op het resultaat. Die factor is groter dan bij verzekeraar Ageas, mede omdat KBC traditioneel een sterke positie heeft in de landbouwsector. En KBC moest ook een louter boekhoudkundige minwaarde van 57 miljoen in de boeken nemen: de forse daling van de rente vreet immers aan de marktwaarde van de derivaten waarmee de groep zich tegen het risico op een rentestijging indekt.

KBC beschikte eind juni over een eigen vermogen van 15,7 miljard. De kapitaalbuffer is tegenover eind 2013 met 1,2 miljard toegenomen, vooral door de uitgifte van nieuwe schuldinstrumenten bij grote beleggers.

De kernkapitaalratio verbeterde van 12,8 naar 12,9 procent. Die ratio houdt rekening met het kernkapitaal inclusief resterende overheidssteun eenmaal alle strenge Basel III-reglementering doorgevoerd is. Met andere woorden: voor elke 100 euro - risicogewogen - beleggingen of kredieten, heeft KBC 12,9 euro kapitaalbuffer.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud