Advertentie

KBC betaalt fors dividend na sterke resultaten

KBC-CEO Johan Thijs. ©BELGA

De bank- en verzekeringsgroep KBC verhoogt na een sterk tweede kwartaal de verwachtingen voor het volledige jaar en belooft de aandeelhouder een stevig dividend.

Dankzij een winstherstel in alle regio's zette KBC een veel beter kwartaalresultaat neer dan vorig jaar, toen de pandemie het bedrijf dwong 845 miljoen euro provisies te nemen voor mogelijke kredietverliezen.

Die situatie is nu gekeerd. KBC kon al voor 130 miljoen euro waardeverminderingen op kredieten terugnemen, meer dan de 76 miljoen euro in het eerste kwartaal. Samen met een stijging van de rente-inkomsten compenseerde dat een daling van de verzekerings- en tradinginkomsten.

Het uiteindelijke nettoresultaat van 793 miljoen euro lag fors boven de gemiddelde analistenverwachting van 739 miljoen euro. De meest optimistische analist had 790 miljoen euro kwartaalwinst voorspeld.

3
Dividend
KBC keert in november bruto 3 euro dividend uit: 2 euro uitgesteld dividend over 2020 en een voorschotdividend van 1 euro over 2021.

De renteverhoging die de Tsjechische centrale bank eerder aankondigde, heeft een dubbel positief effect op de cijfers van KBC: de prestaties op de tweede thuismarkt verbeteren en de groep kan er ontsnappen aan de negatieve ECB-rente die de Belgische tak treft. Cash bij de centrale bank in Praag deponeren leverde de voorbije jaren al een lucratieve vluchtroute op die tijdelijk door corona werd afgesneden.

Die Tsjechische renteverhoging is een van de redenen waarom CEO Johan Thijs zijn prognose voor de rente-inkomsten optrekt: van 4,3 naar 4,4 miljard euro. Hij is ook overtuigd van de kwaliteit van de kredietportefeuille. De kredietkosten voor het volledige jaar zullen 0 basispunten bedragen terwijl de groep normaal rekening houdt met 30-40 basispunten. Door vorig jaar zware coronaprovisies aan te leggen heeft KBC zich al voldoende ingedekt tegen mogelijke wanbetalers.

Overstromingen

De groep waagt zich voor het eerst ook aan een inschatting van de schade van de overstromingen die ons land vorige maand troffen. Ze rekent voorlopig op een negatieve impact van 41 miljoen euro. Dat cijfer lijkt al bij al mee te vallen, mogelijk omdat KBC Verzekeringen in de meest getroffen Waalse regio's minder actief is dan sommige concurrenten. KBC kan ook rekenen op een compensatie door herverzekering; de bruto-kosten bedragen 62 miljoen euro.

Dividend

Thijs bevestigt dat de aangekondigde dividendtrein in het najaar zal vertrekken. Nu de ECB de coronabeperkingen op dividenden heeft opgeheven, wil het bestuur van de bank in november een uitgesteld brutodividend van 2 euro uitkeren over het boekjaar 2020 én een voorschot van 1 euro uitbetalen op het dividend van 2021.

KBC geeft geen verdere informatie over de verrassende exit uit Ierland. De bank onderhandelt er met Bank of Ireland over een verkoop van haar resterende activiteiten.

De bank kon vorige week al uitpakken met goede cijfers na een stresstest door de Europese bankwaakhonden. Daaruit bleek dat de Belgische groep nog altijd stevige kapitaalbuffers zou overhouden na een zware aanhoudende corona-impact met lage intrestvoeten, een economische krimp, inflatie, hoge werkloosheid en een crash van de vastgoed- en aandelenmarkten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud