KBC beurskampioen eerste jaarhelft

Johan Thijs, begon zijn eerste jaar als CEO van KBC in stijl: het aandeel won dit jaar al meer dan 70 procent.

Ondanks alle euromalaise bleek bank-verzekeraar KBC het best presterende Belgische aandeel in de eerste zes maanden van 2012. De Brusselse beurs toonde zich trouwens opvallend crisisbestendig in de eerste jaarhelft.

Tussen begin januari en einde juni is het aandeel KBC met liefst 71,3 procent in waarde gestegen. Daarmee is KBC met ruime voorsprong de sterkste stijger in Brussel. Devgen, het nummer twee op de topperslijst, tekende in dezelfde periode een koerswinst op van meer dan 53 procent.

Ondertussen komt ook Euronav voorzichtig uit het dal gekropen, nadat het aandeel in het rotjaar 2011 met meer dan 70 procent was gekelderd. De tankerrederij liet in mei nog weten opnieuw op winst te mikken.

2012 wordt een beetje als het bordeauxjaar 2011, voorspelde topman Paddy Rodgers: niet over de hele lijn goed, maar wel met enkele goede momenten. Beleggers hechten duidelijk veel geloof aan Rodgers’ voorspelling. Met een koerswinst van 44,4 procent staat Euronav zelfs op de derde plek in de topperslijst voor de eerste jaarhelft.

Flops

Dat Alfacam (-58,1%), Spector (-57,9%) en Dexia (-56,2%) de lijst met flops aanvoeren zal wellicht niemand verbazen: het trio probeerde de afgelopen maanden krampachtig het hoofd boven water te houden.

‘Het is vechten om te overleven,’ zei Spector-voorzitter Tonny Van Doorslaer begin mei nog over de dochteronderneming Photo Hall. Alfacam verkreeg diezelfde maand nog tot midden juli betalingsuitstel van de banken. Als het beeldvormingsbedrijf tegen dan geen nieuwe partner heeft gevonden, moet het opnieuw rekenen op de gratie van zijn schuldeisers.

Het volledige overzicht van de best en slechtst presterende aandelen in de eerste helft van 2012 leest u dinsdag in De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud