Advertentie

KBC doet eerste grote overname sinds crisis

Johan Thijs, de topman van KBC. ©Photo News

KBC wordt de grootste bank- en verzekeringsgroep van Bulgarije dankzij een overname van 610 miljoen euro.

KBC doet in feite twee overnames: de groep neemt UBB (United Bulgarian Bank) over, de op drie na grootste bank van het land en koopt tegelijkertijd de leasingmaatschappij Interlease. De 610 miljoen euro die KBC hiervoor op tafel legt, wordt volledig in cash betaald.

Beide activiteiten worden overgenomen van het Griekse National Bank of Greece (NBG). Die mag behalve de cash van KBC ook nog rekenen op een uitzonderlijk dividend van 183 miljoen euro dat UBB nog voor de deal zal uitkeren. 

Grote vis

Het is de eerste keer sinds de financiële crisis van 2008 dat KBC een grote overname doet. Omdat KBC tijdens de bankencrisis overheidssteun had gekregen, mocht KBC tot 2014 geen overnames doen van Europa en moest het zelfs activiteiten verkopen.

Sinds de federale en Vlaamse overheidssteun is terugbetaald, kan KBC wel aan verdere groei timmeren. Tot dusver werd enkel een klein Slovaaks leasingbedrijf overgenomen, maar nu heeft KBC dus wel een grote vis beet.

De overname, die wellicht in de lente van volgend jaar wordt afgerond, zal slecht een beperkte impact hebben op de kapitaalpositie van de groep, zegt KBC in een persbericht. 

Nummer vier in Bulgarije

Dat KBC in Bulgarije een overname doet, is geen verrassing. De Vlaamse financiële groep staat er relatief zwak in vergelijking met haar andere Oost-Europese markten.

KBC heeft twee grote pilaren die de groep schragen: België en Tsjechië. Daarnaast overkoepelt de afdeling internationale markten vier kleinere markten: Slovakije, Hongarije, Bulgarije en Ierland. De aankoop van UBB past in KBC's ambitie om gerichte overnames te doen in zijn kernlanden.

UBB, dat 210 bankkantoren kent, is het nummer vier van Bulgarije. De instelling ontstond in 1992 via de fusie van 22 regionale commerciële banken. In 2000 kwam de fusiebank in handen van National Bank of Greece (NBG), de grootste bank van Griekenland.

De Bulgaarse bank telt 1,5 miljoen klanten, maar is naar Belgische normen een kleine bank op financieel vlak. Bulgarije is een minder ontwikkelde bancaire markt dan Hongarije en Slovakije. De deposito's komen uit op ongeveer 2,6 miljard euro, waarvan ruim 70 procent van particulieren. De instelling heeft een balanstotaal van 3,3 miljard euro en was vorig jaar goed voor een winst van slechts 26 miljoen euro.

KBC is in Bulgarije al actief via Cibank en de verzekeraar DZI. Cibank, goed voor 100 kantoren, is de negende bank van het land. Voor KBC is dat nogal ver van het koppeloton. In zijn andere Centraal- en Oost-Europese markten zit de financiële groep steevast bij de grootste vier banken. Qua kredieten en deposito's heeft Cibank een marktaandeel van 3 procent.

Via de combinatie van UBB en Cibank wordt KBC nu de derde grootste bank in Bulgarije. Op de Slovaakse en Hongaarse bankenmarkt heeft KBC een marktaandeel van 10 tot 11 procent. Met UBB erbij zou KBC ook in Bulgarije daar in de buurt van komen.

Bank- en verzekeringsmodel exporteren

In combinatie met DZI Insurance (10 tot 12% marktaandeel) kan KBC in Bulgarije volop zijn zo geliefde bank-verzekeringsmodel ontwikkelen, waarbij er een kruisbestuiving is tussen de verkoop van bancaire en verzekeringsproducten.

De overname van UBB is een logische en belangrijke stap voor de expansie van KBC in Centraal- en Oost-Europa
Johan Thijs
CEO KBC

'Samen met DZI Insurance zal UBB-Cibank van KBC een echte referentie maken in Bulgarije op het vlak van bankverzekeren', zegt KBC-CEO Johan Thijs. 'De overname van UBB is een logische en belangrijke stap voor de expansie van KBC in Centraal- en Oost-Europa.'

Een verkoop van UBB hing al enkele jaren in de lucht. Griekse banken als NBG staan onder druk van Europa om zich te concentreren op hun thuismarkt en hun belangen elders af te bouwen. NBG verkocht vorig jaar al zijn meerderheidsbelang in de Turkse Finansbank voor een prikje aan Qatarezen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud