KBC duikt licht in het rood door corona en bankentaks

KBC-topman Johan Thijs verwacht dat de groep dit jaar 1,1 miljard euro aan provisies voor slechte kredieten moet aanleggen.

De bank- en verzekeringsgroep KBC kon in het eerste kwartaal nog redelijk standhouden met een licht verlies van 5 miljoen euro. CEO Johan Thijs vreest wel dat de coronacrisis kan leiden tot 1,1 miljard euro aan slechte kredieten.

Voorlopig kon KBC de inkomsten uit de verkoop van nieuwe producten nog op peil houden door het succes van de verkoop op afstand. De cruciale rente-inkomsten gingen zelf nog vooruit tot 1,195 miljard euro. Maar de beurscrash leidde tot verliezen in de tradingroom en afboekingen in de verzekeringsportefeuille, samen goed voor een verlies van 385 miljoen euro.

Ook de Belgische bankentaks van 222 miljoen euro, die traditioneel in het eerste kwartaal in de boeken komt en waartegen Thijs zich recent nog afzette, woog op de cijfers van de Belgische tak, die 86 miljoen euro in het rood dook.

3,5 procent
Kosten
KBC gaat de kosten dit jaar met 3,5 procent drukken.

In Tsjechië en de andere Europese markten (Oost-Europa en Ierland) werd wel nog winst geboekt. Maar de bank merkt op dat de rugwind in Tsjechië zal afnemen nu ook de lokale centrale bank de rentevoeten heeft verlaagd. De totale rente-inkomsten van de groep zullen dit jaar uitkomen op 4,3 miljard euro, enkele honderden miljoenen minder dan eerst geschat (4,65 miljard euro).

Probleemkredieten

De post die het meest in de gaten te houden is, de waardeverminderingen op probleemkredieten, steeg naar 141 miljoen euro. Dat is meer dan analisten hadden verwacht (119 miljoen). Daarvan is 43 miljoen euro strikt coronagerelateerd.

Thijs verwacht dat de bank door de pandemie dit jaar mogelijk 1,1 miljard euro aan provisies voor slechte kredieten opzij moet zetten. Dat cijfer is het basisscenario. Het slechtste geval loopt op tot 1,6 miljard euro. In een meer gunstig verloop van de crisis zal het 0,8 miljard euro zijn.

Kostenbesparing

KBC gaat de crisis counteren met kostenbesparingen. In plaats van een geplande stijging van de kosten met 1,6 procent, mikt de groep nu op een daling met 3,5 procent, staat in de persmededeling. Omdat de kosten bij KBC uitkomen op ruw geschat 4 miljard euro, komt dat neer op een kostenbesparing van grosso modo 200 miljoen euro.

Thijs geeft geen enkele aanwijzing waar hij wil besparen. De groep kondigde eerder al wel een geleidelijke afbouw van het personeel aan, zonder naakte ontslagen. Ook de afbouw van het kantorennet gebeurde bij de bank eerder in voorzichtige stappen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud