KBC duikt licht in het rood door corona en bankentaks

KBC-topman Johan Thijs verwacht dat de de groep dit jaar 1,1 miljard euro aan provisies voor slechte kredieten moet aanleggen.

De bank- en verzekeringsreus kon in het eerste kwartaal nog redelijk standhouden met een licht verlies van 5 miljoen euro. CEO Johan Thijs vreest wel dat de coronacrisis kan leiden tot 1,1 miljard euro aan slechte kredieten.

Voorlopig kon KBC de inkomsten uit de verkoop van nieuwe producten nog op peil houden door het succes van de verkoop op afstand en de cruciale rente-inkomsten gingen zelf nog vooruit tot 1,195 miljard euro. Maar de beurscrash zorgde voor verliezen in de tradingroom en afboekingen in de verzekeringsportefeuille, samen goed voor een verlies van 385 miljoen euro.

Ook de Belgische bankentaks van 407 miljoen euro, die traditioneel in het eerste kwartaal in de boeken komt en waartegen Thijs zich recent nog afzette, woog op de cijfers van de Belgische tak, die 86 miljoen euro in het rood dook.

In Tsjechië en de andere Europese markten (Oost-Europa en Ierland) werd wel nog winst geboekt. Maar de bank merkt wel al op dat rugwind in Tsjechië zal afnemen nu ook de lokale bank de rentevoeten heeft verlaagd. De totale rente-inkomsten van de groep zullen dit jaar uitkomen op 4,3 miljard euro, enkele honderden miljoenen lager dan eerst geschat (4,65 miljard euro).

Probleemkredieten

De post die nu het meest in de gaten te houden is, de waardeverminderingen op probleemkredieten, steeg tot 141 miljoen euro. Dat is meer dan analisten hadden verwacht (119 miljoen euro). Hiervan is 43 miljoen euro strikt corona gerelateerd.

Thijs verwacht dat de bank dit jaar mogelijk 1,1 miljard euro aan provisies voor slechte kredieten opzij moet zetten door de pandemie. Dat cijfer is het basisscenario. Het slechtste geval loopt op tot 1,6 miljard euro. In een meer gunstig verloop van de crisis zal het 0,8 miljard euro zijn.

Kostenbesparing

KBC gaat de crisis ook counteren met kostenbesparingen. In plaats van een geplande stijging van de kosten met  1,6 procent, mikt de groep nu op een daling van de kosten met 3,5 procent, klinkt het in de persmededeling. Vermits de kosten bij KBC uitkomen op ruw geschat 4 miljard euro, zou dat neerkomen op een kostenbesparing van grosso modo 200 miljoen euro.

Thijs geeft geen enkele aanwijzing waar hij wil gaan besparen. De groep kondigde eerder al wel een geleidelijke afbouw van het personeel aan, zonder naakte ontslagen. Ook de afbouw van het kantorennet gebeurde bij de bank eerder in voorzichtige stappen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud