KBC en BNP Paribas Fortis lanceren Android Pay

Alle klanten van KBC en BNP Paribas Fortis met een Android-smartphone kunnen voortaan draadloos betalen met Android Pay, de betaalapp van Google.

BNP Paribas Fortis maakte Android Pay in maart al mogelijk voor klanten met een kredietkaart van Visa of Mastercard. Nu wordt dat verruimd naar de debetkaarten met de Maestro-functie, zeg maar de gewone bankkaart.

Alle klanten van BNP Paribas Fortis, Hello bank! en Fintro die een smartphone met het Android-besturingssysteem van Google (zoals de toestellen van Samsung) hebben, kunnen de betaalapp koppelen aan hun bankkaart, waarna ze met de smartphone kunnen betalen.

Ook de klanten van KBC België, inclusief KBC Brussels en CBC, kunnen vanaf vandaag hun debetkaart aan Android Pay koppelen en mobiel betalen. België is het eerste land ter wereld dat Android Pay nu ook op Maestro-debetkaarten aanbiedt.

In december 2016 lanceerde KBC Ierland als eerste entiteit in de KBC-groep Android Pay, gevolgd door Apple Pay (voor de iPhone) in maart 2017. KBC Ierland was daarmee baanbreker op de Ierse markt en ook in de KBC-groep. 20 procent van de klanten van KBC Ierland maakt ondertussen gebruik van deze apps.

Betaalterminals

Al meer dan de helft van de betaalterminals in België ondersteunt Android Pay en dat aantal stijgt in een snel tempo. De transactie gebeurt realtime en is meteen zichtbaar op de smartphone.    

'Het gemak van deze betaaloplossing gaat niet ten koste van de veiligheid en de vertrouwelijkheid van de gegevens', zegt BNP Paribas Fortis. Voor bedragen van meer dan 25 euro dienen de klanten systematisch hun smartphone te ontgrendelen om hun aankopen te betalen.

Bij diefstal of verlies van zijn smartphone kan de gebruiker het toestel op afstand onmiddellijk vergrendelen. Zoals gebruikelijk bij een verlies of diefstal, dient hij ook zijn kaart te laten blokkeren bij Cardstop.      

Max Jadot, CEO van BNP Paribas Fortis: 'De klanten­tevredenheid verhoogt dankzij het gebruiksgemak van de app en de kortere wachtrijen aan de kassa. De app neemt ook de beperkingen weg die het gebruik van cash meebrengt, verkleint het risico op fouten en beperkt de geldtransporten tussen de handelszaken en de bank tot een minimum.'  

Digitale kortingsbonnen

Google heeft plannen om aan de betaalapp ook commerciële acties te koppelen.

Thierry Geerts, country manager voor Google in België: 'We willen niet uitsluitend een betaaloplossing zijn, wel een totale commerce-oplossing. Handelaars kunnen bijvoorbeeld via de applicatie ook getrouwheidsprogramma's opzetten en promoties aanbieden.'

Apple Pay

Helemaal nieuw is de functionaliteit van Android Pay dan ook weer niet. Zo biedt Belfius sinds april reeds contactloos betalen aan met de eigen app voor Android voor bank- en kredietkaarten. De bank werkte hiervoor samen met Bancontact, dat een eigen app met contactloos betalen plant.

'We hebben ervoor geopteerd om onze eigen contactloze betaaldienst onmiddellijk te ontwikkelen binnen onze mobiele app. We zijn dan ook de eerste bank die contactloos betalen op Android smartphone heeft gelanceerd voor alle bankkaarten', zegt Belfius.

Wie een iPhone van Apple heeft, zal nog geduld moeten hebben voor gelijkaardige contactloze apps. Apple Pay is nog niet uitgerold naar België en het bedrijf geeft vooralsnog de NFC-chip niet vrij voor andere toepassingen.

Nieuwe technologie maakt al langer haar opmars aan de winkelkassa. Zo integreerden verschillende banken mobiel betalen in de eigen app (door een code te scannen) en er zijn ook de betaalapps van Bancontact, Payconiq en SEQR. Bovendien zijn er ook banken die reeds contactloos betalen via de bankkaart aanbieden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud