KBC en ING schrappen slotdividend

CEO Johan Thijs van KBC. ©Photo News

De grootbanken verwijzen naar de aanbeveling van de ECB om zeker tot 1 oktober geen dividenden uit te keren.

KBC zal over 2019 dan toch geen slotdividend uitkeren van 2,50 euro per aandeel. Dat slotdividend impliceert een cashuitgave van exact 1 miljard euro.

In november keerde de bank-verzekeraar al een interim-dividend uit van 1 euro. 'We zullen in oktober 2020 evalueren of we het slotdividend alsnog uitkeren in de vorm van een interim-dividend', laat KBC in een persbericht weten.

Dat tijdstip is niet toevallig gekozen. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de banken vrijdagavond gevraagd alle dividendbetalingen stop te zetten tot oktober 2020. Dat is het gevolg van de gigantische impact van het coronavirus op de wereldeconomie. 'We bevinden ons vandaag in ongekende omstandigheden', zegt CEO Johan Thijs.

KBC annuleert ook het in februari aangekondigde aandeleninkoopprogramma van 5,5 miljoen aandelen.

De bank-verzekeraar heeft ook besloten dat de algemene vergadering ‘virtueel’ zal plaatsvinden. Daarover volgt later meer informatie.

De beleggersdag die op 17 juni in Praag was gepland, gaat voorlopig niet door. Later volgt een nieuwe datum voor die beleggersdag.

ING

Ook ING verwijdert het agendapunt over het slotdividend op de algemene vergadering van 28 april. ING had op 6 februari over heel 2019 een dividend van 0,69 euro per aandeel aangekondigd. Daarvan werd al 0,24 euro uitgekeerd als interim-dividend, zodat het slotdividend 0,45 euro zou bedragen.

In een persbericht beklemtoont CEO Ralph Hamers dat ING over een goede kapitaalbasis beschikt en zijn aandeelhouders een aantrekkelijk rendement wil bieden, maar dat het nu voorzichtig is om de aanbeveling van de ECB inzake dividendbetalingen te volgen. 

Of dat ook betekent dat de Belgische dochter van ING geen dividend zal uitkeren aan haar Nederlandse moedergroep, is een andere vraag. De raad van bestuur van ING België gaat daar normaal gezien een beslissing over nemen in april, later wordt hun voorstel voorgelegd op de algemene vergadering van de bank. 'Maar eigenlijk is de dividendbetaling van onze dochters een puur interne aangelegenheid,' geeft een woordvoerder van ING mee. 'Op zich is dat niet zo heel relevant. De moedergroep is namelijk voor de volle honderd procent aansprakelijk voor wat er gebeurt. Als zou blijken dat een dochter extra kapitaal nodig heeft, dan verschaffen we dat.'

Opvallende afwezige in het rijtje grootbanken dat beslist om voorlopig de vinger op de knip te houden, is BNP Paribas. De Franse groep heeft al laten weten dat het de organisatie van haar algemene aandeelhoudersvergadering eind mei anders zal aanpakken als gevolg van de coronacrisis. Maar op dit moment staat de uitkering van een dividend nog steeds op de agenda. Ook over de dividenduitkering van de Belgische dochter BNP Paribas Fortis aan de moedergroep in Parijs, is nog geen update gegeven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud