Advertentie

KBC experimenteert met eigen cryptomunt

©EPA

Bij KBC loopt een proefproject waarmee eigenaars van een elektrische auto hun laadbeurten kunnen betalen met een virtuele munt van de bank-verzekeraar.

Om misverstanden te vermijden: de munt waarmee KBC experimenteert, is niet te vergelijken met de bitcoin of andere cryptomunten waarmee de voorbije maanden een enorme zeepbel was ontstaan. De bank wil vooral achterhalen of ze met een eigen virtuele munt, en de technologie waarop die draait, sommige betaalsystemen efficiënter en goedkoper kan organiseren. Het is dus niet de bedoeling een nieuw betaalmiddel te ontwikkelen dat overal kan worden gebruikt.

De nieuwe cryptomunt is niet te vergelijken met de bitcoin, maar is bedoeld om te achterhalen of sommige betaalsystemen niet efficiënter kunnen verlopen.

Samen met TRES, het innovatieproject voor energietransitie rond voormalig Option-topman Jan Callewaert, lanceerde KBC eerder deze maand in Leuven een proefproject dat het chauffeurs makkelijker moet maken hun elektrische wagen op te laden in de stad. Via een aparte app kunnen ze de virtuele munt van KBC kopen en die dan gebruiken om hun laadbeurten te betalen.

'Anders dan bij een klassieke tankbeurt laden eigenaars van elektrische wagens die vaak in meerdere korte periodes op', zegt Dirk Hermans, die bij KBC de innovatieprojecten leidt die samenhangen met de blockchain, de technologie achter de bitcoin en andere virtuele munten. 'Er vinden dus meer transacties plaats voor kleinere bedragen.'

De essentie

  • KBC zet samen met TRES.city, een innovatieproject rond ex-Option-topman Jan Callewaert, een proefproject op om het betalen van elektrische laadbeurten te vergemakkelijken.
  • De bank ontwikkelde daarvoor een eigen virtuele munt, die als een soort digitale jeton werkt. Is het proefproject een succes, dan volgen mogelijk nog andere toepassingen.
  • Net als andere banken ziet KBC vooral potentieel in de blockchaintechnologie waarop virtuele munten draaien. Die kunnen transacties efficiënter en goedkoper laten verlopen zonder extra tussenpersonen.
  • De grootste believers zijn er zelfs van overtuigd dat er een nieuwe financiële industrie kan worden gecreëerd waar de klassieke banken, verzekeraars, clearinghuizen... niet aan te pas komen: DeFi, of 'decentralised finance'.

Al die transacties afwikkelen en bijhouden verloopt niet altijd efficiënt en kost ook geld, omdat er tussen de klant en de laadpalenuitbater ook betaalbedrijven zitten die commissies opeisen. Het proefproject is net bedoeld om dat allemaal te vereenvoudigen. 'Vergelijk het een beetje met een jeton die je enkel in een bepaalde omgeving kan gebruiken', zegt Hermans. 'Onze digitale munt is ook gelinkt aan de euro en is daardoor niet onderhevig aan forse schommelingen zoals andere cryptovaluta.' Het proefproject van KBC loopt nog tot eind dit jaar. De groep zegt ook naar andere toepassingen te kijken voor haar digitale munt.

DeFi-boom

Zowat alle banken lanceren al een paar jaar proefprojecten gebaseerd op de beloftevolle blockchaintechnologie achter virtuele munten. In eigen land presenteerde Belfius enkele jaren geleden al een blockchainproject om duurzame mobiliteit te promoten. Op internationaal niveau slaan grootbanken de handen in elkaar om bijvoorbeeld internationale handelsfinanciering te vergemakkelijken.

De aantrekkingskracht is dat de blockchain - een soort digitaal logboek dat alle transacties in realtime kan bijhouden - niet door een centrale instantie wordt gecontroleerd, maar door iedereen die op het netwerk is aangesloten. Dat maakt het in principe mogelijk om sneller, veiliger en goedkoper data uit te wisselen zonder extra tussenpersonen.

Volgens de grootste believers maakt de technologie het mogelijk nagenoeg alle vormen van financiële dienstverlening automatisch en zonder inmenging van een bank, clearinghuis of toezichthouder te laten verlopen. De blockchain als zelfbouwpakket voor een nieuwe financiële industrie, zeg maar.

De voorbije maanden is de markt voor DeFi, of 'decentralised finance' gebaseerd op de blockchaintechnologie enorm geboomd. Maar ze is nog altijd bijzonder risicovol.

De jongste jaren duiken almaar meer bedrijfjes op die vanuit dat principe alternatieve financiële diensten aanbieden die gelinkt zijn aan cryptomunten. Maar sinds begin vorig jaar boomt die 'decentralised finance'-markt (DeFi) pas echt. Begin 2020 was DeFi nog goed voor 1 miljard dollar, vandaag staat de teller op ruwweg 80 miljard. Volgens waarnemers zit er wel degelijk potentieel in de nieuwe beweging. Al wijzen ze er ook op dat DeFi-diensten nog altijd bijzonder risicovol zijn, omdat ze kwetsbaar zijn voor hackers en niet-gereguleerd.

Na de cryptocrash

Een kritische Chinese mededeling ontlokte deze week een ongeziene verkoopgolf in bitcoin en andere cryptomunten. Digitale munten zagen hun gezamenlijke marktwaarde in een week met liefst 600 miljard dollar krimpen.

De Tijd duikt dit weekend in het cryptowereldje. Vanwaar die forse aantrekkingskracht op jongeren? Zijn traditionele banken straks overbodig? En is een energiezuinige bitcoin dan echt zo moeilijk? U leest het in onze weekendkrant, onze app en op tijd.be.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud