Advertentie

KBC gaat Hongaarse wet aanvechten

Johan Thijs, de directievoorzitter van KBC. ©Photo News

KBC gaat de Hongaarse wet op leningen in vreemde valuta aanvechten. Dat zei CEO Johan Thijs in het kader van de voorstelling van de kwartaalresultaten van de bank-verzekeraar.

Veel Hongaren sloten in het verleden hypotheekleningen in (vooral) Zwitserse frank af om te profiteren van de lage rente. Maar toen de Hongaarse munt, de forint, in elkaar klapte, ging die constructie aan het wankelen en stevenden velen af op een financiële catastrofe.

De Hongaarse regering besloot de factuur door te schuiven naar de banken die dergelijke leningen in buitenlandse valuta hadden aanboden. Een daarvan is K&H, de lokale dochter van KBC. De banken moeten nu aan de Hongaren de wisselkoersmarges inclusief verwijlintresten terugbetalen. Dat zijn de marges die banken verdienden op de Zwitserse franken die Hongaren feitelijk moesten kopen om in die munt een hypotheeklening aan te gaan.

Niet alleen

KBC moest een provisie van 231 miljoen euro aanleggen om dat op te vangen, maar wil het daar niet bij laten. 'We zijn dit volop aan het voorbereiden' zei CEO Johan Thjjs donderdag. 'We bereiden ons voor om te bewijzen dat we in het kader van die hypotheekkredieten alles gedaan hebben op de juiste manier en we de consument correct hebben ingelicht.' Hoe KBC precies tewerk zal gaan, is niet bekend. De bank-verzekeraar handelt alvast niet alleen: de Hongaarse bankenfederatie (Hungarian Banking Association) werkt aan een gezamenlijk bezwaar.

KBC meent dat de Hongaarse overheid met haar wet zowel haar eigen Grondwet als een Europese richtlijn niet respecteert. 'Zelfs de Europese Centrale Bank heeft hierover een statement uitgebracht. Op die basis voelen we ons gesterkt voor onze zaak', aldus Thijs.

Einde nog niet in zicht

Anderzijds kan de rekening nog verder oplopen, als de Hongaarse regering beslist dat álle leningen in buitenlandse munt moeten worden omgezet. 'Tegen het einde van het jaar zouden we hierover meer duidelijkheid krijgen. We zullen moeten afwachten', aldus Thijs. K&H heeft voor zo'n 5 miljard euro kredieten uitstaan, waarvan 1,5 miljard euro consumentenkredieten in een buitenlandse munt. 

De provisie van 231 miljoen euro en de bankentaks die KBC in Hongarije betaalt zullen de lokale dochter dit jaar in het rood duwen. 'Wat er is gebeurd, is bijzonder jammer, want intrinsiek is zowel bank als verzekering er winstgevend', stelt Thijs.

Van een verkoop van K&H is er evenwel geen sprake. 'Hongarije is een kernland en dat zal zo blijven. Als je kijkt naar onze franchise in Hongarije, dan zijn zowel onze bank als onze verzekeraar daar intrinsiek winstgevend en dragen ze bij tot onze resultaten. Daarom is wat gebeurt jammer. De basis is gezond', zegt de directievoorzitter van KBC.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud