KBC haakt af in Slovenië

Johan Thijs, de gedelegeerd bestuurder (CEO) van KBC. (foto: Photo News) ©Photo News

KBC gaat dan toch geen vers geld stoppen in de Sloveense bank NLB, waarvan de Vlaamse bank-verzekeraar een kwart bezit. Eind vorige week zag het er nog naar uit dat KBC zijn belang in NLB zou opdrijven naar 33,9 procent door 61 miljoen euro te injecteren in de grootste bank van het Oost-Europese land.

NLB, voluit Nova Ljubljanska Banka, lijdt onder slechte leningen en sloot 2011 en 2010 af met rode cijfers. De bank heeft vers geld nodig om te voldoen aan nieuwe kapitaalvereisten van de Europese bankentoezichthouder EBA.

Vorige week lag een plan op tafel voor een inbreng van 381 miljoen euro, waarvan 61 miljoen van KBC en de rest van de Sloveense overheid, de andere grote aandeelhouder van NLB. Maar KBC heeft intussen afgehaakt.

Volgens lokale media en persagentschappen komt dat omdat de groep geen goedkeuring kreeg van de Europese Commissie voor de deal en niet de verzekering kreeg van Europa dat ze haar belang in NLB ook na 2012 mag aanhouden. KBC moet de participatie in NLB van Europa van de hand doen. Maar ook voor die verplichting bestond, was KBC al een koper aan het zoeken voor het niet-strategische actief. Tot nu toe vergeefs.

Overleg

In een reactie bevestigt KBC niet te zullen deelnemen aan de kapitaaloperatie. 'Als verantwoordelijke aandeelhouder heeft KBC altijd het belang van een stevige kapitaalbasis voor NLB onderschreven. KBC heeft dan ook de afgelopen maanden en dagen nauw en intensief overleg gepleegd met de Sloveense overheid en de Sloveense Nationale Bank over de kapitaalpositie van NLB en stemde voor de kortetermijnoplossing voor de kapitaalpositie die NLB en de Sloveense overheid hebben voorgesteld op de jaarvergadering van afgelopen woensdag', heet het in een mededeling.

'Een beslissing van KBC om de kapitaalpositie van NLB te versterken moet hoe dan ook gericht zijn op waardebehoud voor KBC en voor NLB een langetermijnstrategie en een businessplan ondersteunen die gericht zijn op waardecreatie. Elke beslissing die KBC neemt moet ook kaderen in het strategische plan dat KBC is overeengekomen met de Europese Commissie. Binnen dat strategische plan bevestigde KBC nogmaals dat zijn niet-strategische deelneming in NLB  gedesinvesteerd zou worden', vervolgt de tekst.

'Na een zorgvuldige afweging van alle  bovengenoemde elementen en in overleg met alle betrokken partijen heeft KBC vrijdag beslist niet te zullen deelnemen aan de kortetermijnoplossing voor de kapitaalpositie die was voorgesteld door NLB en de Sloveense overheid.' KBC verkiest geen nadere commentaar te geven bij die mededeling.

Ontgoocheld

Het ministerie van Financiën van Slovenië zei in een reactie 'teleurgesteld' te zijn door de beslissing van KBC. 'Ze hadden anders gehandeld kunnen hebben', aldus minister Janez Sustersic.

Maar de kapitaaloperatie bij NLB komt niet in het gedrang. Slovenië zal nu de investeringsfondsen SOD en KAD inschakelen. Die gaan reserves aanspreken zodat de staat geen nieuwe schulden moet aangaan. 

De kapitaalversterking kan het belang van KBC in NLB doen zakken naar 22 procent, berekent het persbureau Reuters. KBC had lang 32 procent van de Sloveense bank in handen, maar verwaterde bij een eerdere kapitaalverhoging naar een minderheidsbelang van 25 procent plus één aandeel. 

    

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud