KBC haalt 1 miljard op

CEO Johan Thijs van KBC. ©Photo News

Door met succes 1 miljard euro aan financiële instrumenten te verkopen aan grote beleggers, kan de bank en verzekeraar zijn kapitaalbuffers aan interessantere voorwaarden financieren.

De operatie die KBC  dinsdag afrondde was dus niet bedoeld om die kapitaalbuffers van de groep nog verder te verstevigen. De bank gaat er immers prat op dat ze een van de best gekapitaliseerde en winstgevende financiële instellingen van Europa is.

Dat KBC dinsdag voor 1 miljard euro aan financiële instrumenten verkocht aan grote investeerders uit Azië en Europa, had vooral te maken met het feit dat een uitstaand pakket met gelijkaardige producten stilaan zijn vervaldag nadert. In 2014 had de bank- en verzekeraar al eens voor 1,4 miljard euro aan zogenaamde AT1-effecten verkocht aan grote beleggers

1 miljard
Kapitaalronde
In een nieuwe kapitaalronde heeft KBC 1 miljard euro opgehaald bij grote beleggers in Europa en Azië.

Die effecten - voluit Additional Tier 1 - beantwoordden aan de strengere kapitaaleisen die de banken na de crisis werden opgelegd.  Ze hebben als voordeel dat ze samen met de uitstaande aandelen tot het kernkapitaal worden gerekend en tegelijk het kapitaal van de bestaande aandeelhouders niet verwateren. De AT1-effecten die KBC in 2014 uitgaf leveren beleggers een jaarlijkse coupon op van 5,62 procent en kunnen worden afgelost vanaf 2019.

De nieuwe AT1-effecten, die KBC verkocht in tranches van 200.000, hebben een looptijd van zeven jaar en een coupon van 4,25 procent op jaarbasis. De nieuwe effecten worden uitgegeven op 24 april, en het is de bedoeling dat ze ook een notering zullen krijgen op de Brusselse beurs. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud