KBC keert aandeelhouders bijna 2 miljard uit

Johan Thijs, CEO van KBC.

De bank- en verzekeringsgroep laat onverwacht het dividend stabiel, maar gaat wel voor zo'n 400 miljoen euro eigen aandelen kopen.

KBC  sloot 2019 af met een beter dan verwachte nettowinst van 702 miljoen euro over het vierde kwartaal. Analisten rekenden gemiddeld op 664 miljoen euro. De meevaller zat wel hoofdzakelijk bij de volatiele tradinginkomsten. Over heel 2019 kwam de nettowinst uit op 2,49 miljard euro of 5,85 euro per aandeel, van 2,57 miljard over het boekjaar 2018.

Tegen de verwachtingen in opteert CEO Johan Thijs voor een zuinig dividend: de uitkering blijft onveranderd op 3,50 euro bruto per aandeel. Analisten mikten gemiddeld op 3,85 euro, een stijging met 10 procent. 

+20%
Winstbijdrage
De winstbijdrage uit Tsjechië, de tweede thuismarkt, steeg in 2019 met een vijfde.

Thijs stipt echter aan dat de bank- en verzekeringsgroep eigenlijk ruim driekwart - 76 procent - van de 2,49 miljard winst uitkeert. Ze gaat namelijk maximaal 5,5 miljoen eigen aandelen inkopen, bij de huidige beurskoers (72 euro) goed voor bijna 400 miljoen 'indirecte' uitkering.

Door eigen aandelen in te kopen en ze vervolgens te vernietigen vermindert KBC het aantal 'hongerige mondjes' waarover de komende jaren het dividend gespreid moet worden. In totaal laat KBC 1,9 miljard euro naar de aandeelhouders vloeien. KBC beschikte eind 2019 over een stevige kapitaalbuffer: voor elke 100 euro risicogewogen activa is er 16,1 euro buffer. Vorig jaar gaf de CEO in de CEO Talks met De Tijd al aan dat het niet de bedoeling is dat surpluskapitaal op te potten

Daarnaast keert KBC ook een coupon uit van 4,25 procent op de AT1-effecten. Dat zijn achtergestelde schuldinstrumenten die net als aandelen van de toezichthouder bij het kapitaal mogen geteld worden.

Tsjechië

Het jaarrapport onderstreept dat het geen toeval is dat Thijs in juni de jaarlijkse investeringsdag in Praag organiseert. Tsjechië, de tweede thuismarkt van KBC, is een steeds belangrijker groeimotor. De Tsjechische winstbijdrage steeg vorig jaar met een vijfde tot 789 miljoen euro. 

Die sterke prestatie is deels te danken aan de al jaren goed draaiende economie van het Centraal-Europese land. Daarnaast kon de Tsjechische centrale bank iets doen waar de Europese collega's alleen maar van kunnen dromen: de rente verhogen. Daar profiteert de rentemarge - wat een bank verdient door kortlopende deposito's in langetermijnkredieten te recycleren - van. De overname van de bouwspaarbank CMSS, die een eenmalige meerwaarde genereerde, deed de rest. 

Minder goed gaat het in België, de belangrijkste markt. Op de intussen klassieke Europese 'weerkaart' van KBC - slide 61 van de analistenpresentatie - is ons land het enige wolkje (zie screenshot). Daar daalde de winstbijdrage met 7 procent, tot 1,34 miljard euro. Door het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank staan de kredietmarges onder druk, iets waar Thijs al in 2015 voor waarschuwde

Opvallend: de kredietkostenratio - hoeveel voorzieningen KBC moet aanleggen voor de portefeuille kredieten - klom vorig jaar naar 0,22 procent. Dat is nog altijd een historisch laag cijfer, maar ruim een verdubbeling tegenover de 0,09 procent over 2018. De bank verwijst naar 'vijf bedrijfskredieten in België', waarop de groep een waardevermindering van 75 miljoen moest boeken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud