Advertentie

KBC koopt zich beetje meer groei in Bulgarije

Een energiecentrale in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Het land zal de komende jaren dubbel zo snel groeien als de rest van de EU, zegt KBC. ©AFP

Met zijn eerste bankovername sinds de financiële crisis krijgt KBC er in Bulgarije een bescheiden groeimotortje bij. Het geplande dividend blijft behouden.

Met de overname van United Bulgarian Bank (UBB) en de Bulgaarse leasingmaatschappij Interlease maakt de Vlaamse bank-verzekeraar geen reuzensprong, maar zet hij wel een symbolische streep onder een moeilijke periode. Sinds de financiële crisis moest de groep haar overnamehonger in Oost-Europa noodgedwongen temperen. Tot twee jaar geleden mocht KBC van Europa zelfs geen overnames doen. Met deze overname wordt dat tijdperk nu afgesloten.

De aankoop van UBB heeft niet meteen grote gevolgen voor het financiële plaatje van de hele KBC-groep, maar bezorgt die groep wel een volwaardige basis voor groei in het Zuidoost-Europese land. ‘De Bulgaarse banksector is nog relatief weinig ontwikkeld. Haar gewicht in de nationale economie bedraagt maar een derde van dat in West-Europese landen’, zei CEO Johan Thijs vanochtend tijdens een toelichting.

‘Bulgarije profiteert ook volop van zijn lidmaatschap van de Europese Unie, die goed is voor twee derde van de export van het land. En voor de komende drie jaar wordt een economische groei verwacht van meer dan het dubbele van het EU-gemiddelde.’

Derde bank

KBC bezit in Bulgarije al de kleinere CIBank. Via de combinatie met UBB ontstaat de derde bankengroep van het land, goed voor een balanstotaal van 5,1 miljard euro, 280 kantoren en een marktaandeel van 11 procent. De afstand tot het nummer twee, DSKBank, bedraagt slechts 800 miljoen euro. De marktleider is Bulbank met een balanstotaal van 9,2 miljard euro.

In de verkoop van verzekeringen wordt KBC een sterke nummer twee of zelfs het nummer één. Indien het belang van 60 procent in de verzekeraar Metlife volledig wordt meegeteld, komt KBC aan een marktaandeel in levensverzekeringen van 22 procent.

De Vlaamse groep rekent erop dat zij haar succesvolle model van verzekeringsbankieren zal kunnen exporteren naar Bulgarije, wat het marktaandeel en de winst nog moet opkrikken. Dit jaar (2017) zou de combinatie van kostenbesparingen en extra verkoop al zowat 7 miljoen synergiewinst moeten opleveren. Dat loopt volgens de projecties van KBC op tot 17 miljoen in 2020 en 20 miljoen in 2023.

Aan de globale winstmix van KBC verandert de acquisitie evenwel weinig. Het leeuwendeel van de nettowinst komt momenteel uit België (57%) en Tsjechië (27%). De andere markten gaan door de overname van 17 naar 18 procent. Binnen die ‘restcategorie’ stijgt het gewicht van Bulgarije wel van 6 naar 17 procent. UBB boekte over de eerste negen maanden van dit jaar een winst van 40 miljoen euro.

Ierland

Het is nu vooral uitkijken naar de plannen van KBC met Ierland. De Ierse afdeling was tijdens de financiële crisis een blok aan het been van KBC, maar ontpopte zich in 2016 tot een stevige winstmaker. Bij de bekendmaking van de jaarresultaten volgende maand zal Thijs meer duidelijkheid verschaffen over de Ierse plannen. ‘Er blijven drie opties op tafel: de winstgevende (retail)bank verder uitbaten; het model van verzekeringsbankieren uitbouwen, eventueel via samenwerking of fusies; of het land helemaal verlaten’, aldus Thijs.

In de andere landen van Centraal-Europa blijft het onze bedoeling om marktleider te worden, aldus Thijs. Met name in Hongarije en Slovakije, waar KBC respectievelijk het nummer twee en het nummer vier is, vergt dat nieuwe overnames. ‘Er is momenteel geen dossier, maar we zullen alle opportuniteiten bekijken op voorwaarde dat ze waarde toevoegen, onze kapitaalpositie niet in gevaar brengen en ons kunnen versterken op de markt voor particulieren en kmo’s’, zegt Thijs. Ook in Bulgarije zelf sluit hij een verdere uitbreiding niet uit.

De kapitaalratio van KBC zakt door de overname, die volledig met liquide middelen betaald wordt, naar 14,7 procent. Dat is nog ruim boven het Europese minimum van 10,4 procent. Als signaal dat de aandeelhouders zich geen zorgen hoeven te maken, behoudt de groep haar dividendbeleid, waarbij minstens de helft van de winst wordt uitgekeerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud