KBC lanceert duurzaam pensioensparen

©REUTERS

KBC lanceert het eerste Belgische pensioenspaarfonds dat geënt is op duurzame beleggingen. Dat kondigde CEO Johan Thijs aan op de algemene aandeelhoudersvergadering.

Het was een bekommernis van onder meer de ngo Fairfin. Er bestond nog geen enkel pensioenspaarproduct op de Belgische markt dat volledig gebaseerd is op duurzame beleggingen. 'Nochtans zou daar een grote vraag naar zijn, want individueel pensioensparen is voor veel mensen vaak de eerste of zelfs de enige belegging', zei de ngo vorig jaar.

KBC  springt nu in het gat. 'We lanceren vandaag een pensioenspaarfonds dat geënt is op duurzame investeringen, het eerste in België', kondigde CEO Johan Thijs donderdag aan op de algemene vergadering.

Het gaat om het fonds Pricos SRI, dat de FOD Financiën vorige maand erkende als product voor pensioensparen, wat belangrijk is voor de fiscale korting. Het fonds zonder kapitaalbescherming wordt actief beheerd door KBC Asset Management en belegt alleen in bedrijven die de toets van KBC's interne duurzaamheidsscreening doorstaan. Dat betekent dat die bedrijven hoog moeten scoren op het vlak van milieu, sociaal beleid en behoorlijk ondernemingsbestuur.

Geen tabak- of gokbedrijven

Het zal ook als eerste fonds voldoen aan de duurzaamheidsvereisten van fondsenvereniging Beama. Wapenbedrijven, bedrijven of sectoren die speculeren op voedselprijzen, bedrijven die fossiele brandstoffen ontginnen, en tabaks- en gokbedrijven worden daardoor uitgesloten als belegging.

'Door te kiezen voor een duurzaam pensioenspaarfonds draagt de belegger actief bij aan een duurzamere samenleving, terwijl hij uitzicht behoudt op een potentieel aantrekkelijk langetermijnrendement', belooft KBC.

Opiniemaker Pascal Paepen (ex-KBC) vroeg zich op sociale media af of het niet eenvoudiger was om KBC's klassieke Pricos-pensioenspaarfonds om te vormen tot een volledig duurzaam fonds.

'We kunnen de beleggingspolitiek van een fonds niet zomaar eenzijdig aanpassen. Die ligt vast in de prospectus. Daarom dat we een nieuw fonds opzetten', zegt KBC daarover. 'Ook al zijn we een fervente voorstander van duurzaam beleggen, we vinden dat de klant zelf de keuze moet kunnen maken. Als een klant de duurzame insteek belangrijk vindt, kan hij eenvoudig en zonder fiscale gevolgen zijn saldo overmaken naar Pricos SRI.'  

Het is nu uitkijken of andere banken volgen. Fairfin meldde eerder dat Belfius, Argenta en VDK Bank stappen in die richting zetten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud