Advertentie

KBC lijft Tsjechische bouwspaarbank in voor 240 miljoen euro

©BELGA

KBC legt 240 miljoen euro op tafel om de Tsjechische bouwspaarbank ČMSS volledig in handen te krijgen.

Dat meldt de Belgische bank-verzekeraar maandagochtend. 

ČSOB, de Tsjechische tak van KBC, neemt het aandeel van 45 procent van de Duitse Bausparkasse Schwäbisch Hall (BSH) over. KBC legt daarvoor 240 miljoen euro op tafel, of 1,54 keer de standalone nettoboekwaarde van 2018.

De Belgische bank had al 55 procent van ČMSS in handen. KBC wordt zo de enige aandeelhouder van de Tsjechische bouwspaarbank. 'Deze transactie bevestigt onze positie als sterke marktleider in Tsjechië', zegt KBC-topman Johan Thijs.

Beide partijen kwamen overeen dat de dividenden over 2018 en de winst van 2019 volledig naar KBC stromen. De deal moet eind juni rond zijn. 

Vosje

ČMSS, in Tsjechië bekend als 'het vosje' omwille van zijn mascotte, is de grootste bouwspaarbank van Tsjechië met omgerekend 4,5 miljard euro aan uitstaande kredieten en 5,3 miljard euro aan deposito's. Het bedrijf heeft een marktaandeel van ongeveer 40 procent op de markt van bouwspaarleningen.

ČMSS werd in 1993 opgericht als joint venture tussen ČSOB (eind jaren 90 overgenomen door KBC) en BSH. De Tsjechische bouwspaarbank heeft 1,3 miljoen klanten en 1.800 verbonden agenten. 

BSH is met 7,2 miljoen klanten de grootste bouwspaarbank van Duitsland. Het bedrijf is verbonden met de coöperatieve Volksbanken und Raiffeisenbanken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud