KBC moet in Parijs voor strafrechter komen

KBC moet in oktober voor de Franse strafrechter verschijnen. De groep wordt verdacht van oplichting bij de verkoop van CDO's aan een vermogensbeheerder ( foto Belga) ©BELGA

KBC moet in oktober voor de correctionele rechtbank in Parijs verschijnen. De bankverzekeraar wordt verdacht van oplichting bij de verkoop van complexe financiële producten aan een vermogensbeheerder, een tenlastelegging die de groep formeel betwist.

KBC moet zich voor de strafrechter in Parijs verantwoorden voor de verkoop van gestructureerde, financiële producten aan Shanti Asset Management, een Franse vermogensbeheerder.

Volgens het Franse openbaar ministerie maakte KBC zich daarbij schuldig aan oplichting. KBC neemt akte van de beschuldiging, maar betwist formeel dat het de vermogensbeheerder zou hebben opgelicht. 'We zullen het dossier inkijken om te zien wat ons precies ten laste wordt gelegd. Maar van een vermogensbeheerder mag toch verwacht worden dat hij financiële producten aankoopt met kennis van zaken, ook al zijn dat complexe', zegt KBC-woordvoerder Stef Leunens. 

Het is niet de eerste keer dat KBC verwikkeld geraakt in procedures na de verkoop van CDO's. In België stapten bedrijven zoals Melexis en de lingeriefabrikant Vandevelde naar de rechter om een schadevergoeding te bekomen. De meeste van die procedures zijn nog lopende.

In ons land betreft het louter burgerlijke procedures, gericht op het bekomen van een schadevergoeding. In Frankrijk hangt KBC ook een straf boven het hoofd omdat oplichting een wanbedrijf is. De strafrechter zou KBC in Frankrijk zelfs een banklicentie kunnen ontnemen.

Frankrijk behoort niet tot de kernlanden van de groep. KBC bedient er nu vooral Belgische bedrijven die bij onze zuiderburen actief zijn.

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud