KBC opent 100 onbemande kantoren

©BELGA

Bank-verzekeraar KBC wil op termijn meer onbemande bankkantoren in Vlaanderen, een 150-tal tegen 2020. De groep gaat ook de terugbetaling van de Vlaamse staatssteun versnellen: tegen eind 2017 moet de schuld verleden tijd zijn.

Het zijn enkele krijtlijnen uit de strategische update die KBC vandaag voorstelt op de ‘investor day’ in Brussel en waarover voorbeurs een persbericht werd verspreid.

Momenteel heeft KBC in Vlaanderen al ruim 40 onbemande kantoren. Dat aantal moet fors de hoogte in, de bank wil er 100 tot 150 tegen 2020. 'Die ingreep zal geen enkel naakt ontslag tot gevolg hebben', verzekert Daniel Falque, CEO van de Belgische business unit. Het personeel van de kantoren zou elders ingezet worden, zoals op het hoofdkantoor of bij de zestien regionale 'contact centres' die de bank-verzekeraar wil oprichten.

De vakbond voor bedienden en kaderpersoneel LBC-NVK toont zich in een reactie alvast bereid het management het voordeel van de twijfel te geven. 'Ondanks het feit dat deze wijzigingen opnieuw onzekerheid met zich meebrengen voor de medewerkers', klinkt het.

Vervroegde terugbetaling

KBC had het ook over de overheidssteun die het nog aan Vlaanderen moet terugbetalen. Van de Europese Commissie moest dat ten laatste voor eind 2020 gebeuren. Die datum wordt nu vervroegd tot 'uiterlijk eind 2017'. In januari had KBC al een schijf van 500 miljoen euro vervroegd terugbetaald.

Voor de terugbetaling van de resterende Vlaamse steun zal KBC ongeveer een derde gebruiken van het kapitaaloverschot dat tussen nu en 2017 zal gegenereerd worden. Een tweede derde zal dienen voor investeringen in de activiteiten en een laatste derde voor dividenden.

Analisten en aandeelhouders keken vooral uit naar de dividendplannen van KBC. Bij de publicatie van zijn jaarcijfers in februari liet KBC verstaan dat het in mei 2015 een brutodividend van 2 euro zou uitkeren over het boekjaar 2014. Over het boekjaar 2015 zal echter geen dividend betaald worden, een gevolg van afspraken met de Vlaamse overheid, aan wie KBC nog 2 miljard steun moet terugbetalen. Het is de bedoeling om vanaf 2016 de normale dividenduitkering te hervatten.

KBC maakt nu duidelijk dat de dividenduitkeringsratio ten minste 50 procent zal bedragen, weliswaar ‘inclusief de coupon op de overheidssteun en uitstaande Additional Tier 1-instrumenten’. Als er geen ‘waardevolle investeringsmogelijkheden’ zijn, kan de ratio meer dan 50 procent bedragen, luidt het.

Brussel

Wat de expansie betreft, vallen voor België vooral de inspanningen in het Franstalig landsgedeelte op. In Brussel gaat de groep volgend jaar een nieuw merk lanceren, KBC Brussels. KBC wil daarmee inspelen op ‘het specifieke kosmopolitische karakter van Brussel’ en beter beantwoorden aan de noden van de bevolking, luidt het. Ook Wallonië staat een offensief op tafel, met onder meer 8 nieuwe CBC-kantoren.

In Oost-Europa wil KBC zich versterken in zijn kernmarkten door organische groei of met interessante overnames, maar het is niet de bedoeling nieuwe landen aan te boren. De focus blijft met andere woorden liggen op Tsjechië, Hongarije, Slowakijke en Bulgarije.

In Ierland is het de bedoeling KBC Bank Ireland uit te bouwen tot een volwaardige retailbank die met een beperkt aantal kantoren werkt en sterk inzet op verkoop via digitale kanalen. Tegen 2016 zou KBC Bank Ireland weer winstgevend moeten zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud