KBC riskeert verlies op leningen Ancora en Cera

(Foto: Belga) ©BELGA

KBC moet op last van de Nationale Bank de leningen aan zijn referentieaandeelhouders KBC Ancora en Cera fors terugschroeven. Dat kan leiden tot een verlies van ruim 100 miljoen euro voor de bank, maar ook tot een positieve impact op het kapitaal. De top van KBC is actief bezig met het dossier.

Zoals dat ook bij een aantal andere financiële groepen het geval is, heeft KBC nogal wat kredieten verstrekt aan zijn eigen grote aandeelhouders. Het jaarverslag 2011 van KBC heeft het enkel over 1,14 miljard euro aan kredieten en voorschotten voor in hoofdzaak KBC Ancora, Cera en de Boerenbond.

Volgens onze informatie moeten KBC Ancora en Cera, die samen zo’n 27 procent van KBC in handen hebben, voortaan in belangrijke mate elders aankloppen voor geld. Er is sprake van ongeveer 500 miljoen euro aan leningen die moeten worden herplaatst, waarvan het grootste deel voor KBC Ancora.

De reden is dat die kredieten onder de nieuwe Basel III-kapitaalregels voor de banken moeten worden afgetrokken van het eigen vermogen van KBC. In een ritme van 20 procent, te starten in 2014. En eerder bleek al dat de Nationale Bank de lat hoog legt voor KBC op kapitaalvlak.

Het is de vraag welke bank of eerder bankenconsortium bereid zou zijn de leningen van KBC aan zijn grootaandeelhouders over te nemen. Want KBC Ancora en Cera zijn financieel verzwakt en hun inkomsten hangen bijna uitsluitend af van KBC-dividenden en die zijn een stuk minder zeker geworden dan voor de crisis.

Korting

Daarom bestaat de kans dat de nieuwe geldschieters een korting gaan eisen om de kredieten over te nemen. Die kan oplopen tot 20 à 25 procent, valt te horen. Op 500 miljoen geeft dat 100 tot 125 miljoen verlies voor KBC. Dat zou bijna een tiende zijn van de geraamde groepswinst voor KBC in 2013.

De betrokken partijen bevestigen deels de informatie. 'We hebben inderdaad leningen bij KBC en weten dat er onder Basel III de verplichting is om dat soort leningen in mindering te brengen van het eigen vermogen. We zijn ons daar goed van bewust. Die kwestie heeft onze aandacht. Maar verder dan dat wil ik er niet op ingaan’, zegt Franky Depickere, de CEO van Cera en KBC Ancora.

Eenzelfde geluid is te horen bij KBC-woordvoerster Viviane Huybrecht: ‘Dat KBC in het verleden leningen heeft verstrekt aan zijn aandeelhouders Ancora en Cera is een publiek gegeven. Het klopt dat dergelijke leningen aan aandeelhouders onder de Basel III-reglementering (fully loaded implementatie) van het eigen vermogen van de bank zullen worden afgetrokken. KBC kent deze situatie en er loopt hierover momenteel een studie.'

'Het herplaatsen van deze leningen bij derden leidt inderdaad mogelijk tot een negatieve impact op de winst- en verliesrekening', vervolgt KBC. 'Maar er is een heel belangrijke nuance, namelijk dat een dergelijke herplaatsing ook een positieve kapitaalimpact zal hebben voor KBC. Voor de herplaatsing van een lening van 500 miljoen euro bedraagt de positieve kapitaalimpact 500 miljoen euro, daar waar de kapitaalpositie van KBC vandaag al heel sterk is.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud