Advertentie

KBC sluit miljardendeal over Ierse exit

©Hollandse Hoogte / Flip Franssen

De Belgische bank-verzekeraar heeft een deal op zak om zijn Ierse activiteiten voor 5 miljard euro te verkopen aan Bank of Ireland. Extra voorzieningen in Ierland zullen de derdekwartaalcijfers van KBC met 200 miljoen drukken, al zijn beleggers vooral blij dat de kapitaalbuffers aandikken.

KBC verraste in april met het nieuws dat het na meer dan 40 jaar een exit uit Ierland aan het voorbereiden was. De bank meldde toen dat ze met Bank of Ireland, een van de grootste spelers van het land, onderhandelde over de verkoop van de kredietportefeuille en de zichtrekeningen.

Die gesprekken zijn rond, laat KBC vrijdag weten. Beide banken bereikten een juridisch bindende overeenkomst waarbij de kredietportefeuille en de zichtrekeningen van KBC in Ierland voor zo'n 5 miljard euro worden verkocht aan Bank of Ireland.

KBC verwacht dat de transactie tegen het einde van het derde kwartaal in 2022 is afgerond.

De verkoop moet wel nog worden goedgekeurd door de toezichthouders. De Ierse mededingingsautoriteiten kondigden deze week aan dat ze een bijkomend onderzoek zijn begonnen naar de transactie. Gevreesd wordt dat die de concurrentie op de Ierse bankenmarkt verder kan schaden. KBC ziet dat onderzoek als een standaardprocedure en verwacht dat de transactie tegen het derde kwartaal van volgend jaar afgerond is.

Waardevermindering

Al zal de Ierse exit nu al de cijfers van de bank en verzekeraar beïnvloeden. KBC boekt extra waardeverminderingen op een beperkt aantal niet- of laattijdig terugbetaalde kredieten die mee in de deal zitten, en neemt ook voorzieningen voor herstructureringskosten en afschrijvingen bij de Ierse dochter. Die zullen voor zo'n 200 miljoen euro wegen op de derdekwartaalcijfers, zegt de groep. KBC publiceert zijn kwartaalrapport op 12 november.

200
In het derde kwartaal zou de Ierse exit de cijfers van KBC met zo'n 200 miljoen euro drukken.

Toch zullen beleggers allicht meer focussen op andere aspecten van het akkoord met Bank of Ireland. Als de transactie is afgerond, zal dat een eenmalige impact van 200 miljoen euro hebben op de winst van de bank, geeft KBC mee.

Maar nog belangrijker is dat de verkoop van de Ierse activiteiten de kapitaalpositie van de bank verder zal opkrikken. De belangrijkste kapitaalratio van de bank zou met bijna 0,9 procentpunt toenemen. Wat veel beleggers doet hopen dat KBC meer marge zal hebben om een hoger dividend uit te keren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud