KBC stopt met investeren in kernwapenindustrie

KBC leent vanaf 1 juli geen geld meer aan fabrikanten van kernwapens. ©Photo News

De grootbank KBC beschouwt kernwapens als 'controversiële wapens'. Betrokken bedrijven kunnen niet langer rekenen op kredieten of verzekeringen.

'Op de blacklist van KBC staan bedrijven die te maken hebben met controversiële wapensystemen of zware inbreuken plegen tegen de UN Global Compact. Geen enkele divisie van KBC Groep mag met die bedrijven zakelijke transacties aangaan', staat in het vernieuwde duurzaamheidskader van KBC . De strengere beleidslijnen gelden vanaf 1 juli.

Clusterbommen

Specifiek gaat het over nucleaire wapens, clusterbommen en biologische of chemische wapens. Op de blacklist, gepubliceerd op de KBC- website, staan bedrijven uit de hele wereld: China, de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië... KBC maakt wel een uitzondering voor bedrijven die uitsluitend wapens leveren aan legers of politiediensten van de NAVO, de OESO of de EU.

Particuliere en professionele klanten hebben meer aandacht voor duurzaam bankieren en verzekeren. De bank reageert ook op de herhaalde kritiek van vredesbewegingen. Onder meer een investering in het bedrijf Serco, dat betrokken is bij het onderhoud van Britse kernwapens, lag moeilijk. Begin maart verscheen een internationaal rapport ('Dont Bank on the Bomb 2018'), waaruit bleek dat KBC 45 miljoen dollar (38,3 miljoen euro) aan Serco leende. Dat zou onder de nieuwe regels niet meer kunnen, bevestigt KBC-woordvoerder Stef Leunens.

Steenkool 

Niet enkel de wapensector wordt onder de loep genomen, ook voor andere sectoren wordt KBC strenger. Zo zal de bank geen kredieten of verzekeringen meer toekennen aan groothandels in tabaksproducten en -grondstoffen. Enkel retail, de verkoopkanalen van tabaksproducten, valt niet onder de beperking.

Op vlak van energie, kondigde de bank begin mei aan niet langer de steenkoolcentrales en -mijnen in Tsjechië te financieren na protest van Greenpeace tijdens de algemene vergadering. Tegen 2023 plant KBC de elektriciteitsproductie gebaseerd op steenkool tot nul te herleiden. Enkel voor centraal aangestuurde verwarmingssystemen geldt nog een uitzondering tot 2035 .

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud