KBC tast in de buidel voor 'Griekse' obligaties

(Foto: Photo News)

De Griekse schuldherschikking van eerder deze maand heeft niet alleen tot gevolg dat KBC een verlies boekt op zijn Griekse staatsobligaties. De bank-verzekeraar gaat ook zoals beloofd een reeks aan Griekenland gekoppelde obligaties, de fameuze 5-5-5-obligaties, terugkopen van particulieren. Dat kan leiden tot een extra factuur.

KBC heeft in 2008 een pakket zogenaamde 5-5-5-obligaties op de markt gezet. De drie vijven verwijzen naar de belangrijkste kenmerken van het product: een koppeling aan de waarde van de staatsobligaties van vijf landen (België, Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland), elk jaar een brutocoupon van 5 procent en een looptijd van vijf jaar.

De emissie, uitsluitend op de particuliere markt, was een groot succes. KBC haalde meer dan 500 miljoen euro op, maar de schuldencrisis gooide roet in het eten. Niet alleen dreigden er problemen door de forse druk op het overheidspapier. KBC kwam vorig najaar ook onder vuur te liggen omdat het de producten als defensief aan de man had gebracht, terwijl in de prospectus sprake was van een hoog risico.

KBC werkte echter een regeling uit voor zijn klanten. Ondanks het dreigende verlies beloofde de groep hen in maart vorig jaar zekerheid: de terugbetaling van het ingelegde kapitaal minus de reeds ontvangen coupons, maar voor kosten en taksen.

Kredietgebeurtenis

Het zekerheidsmechanisme zou echter maar worden geactiveerd indien er zich rond de vijf landen een kredietgebeurtenis zou voordoen. Dat is nu het geval met de Griekse schuldherschikking, met name de verplichting dat houders van staatspapier die niet vrijwillig deelnamen aan de operatie alsnog verplicht zijn dat te doen.

‘We zijn de praktische voorbereidingen aan het treffen voor de uitvoering van wat we beloofden’, zegt KBC-woordvoerster Viviane Huybrecht. ‘De klanten zullen eerstdaags het geld op hun rekening aantreffen.’

Voor de concrete afwikkeling van het dossier is het nog wachten op een veiling van Griekse staatsobligaties volgende week. Die zal de restwaarde van de effecten bepalen. KBC zal dan via het zekerheidsmechanisme het verschil bijpassen.

Het is dus nog onduidelijk hoeveel KBC op tafel zal moeten leggen en of de provisies die de groep aanlegde daarvoor gaan volstaan. Die provisies, genomen in het derde en het vierde kwartaal van vorig jaar, belopen 334 miljoen euro voor belastingen. ‘Het overgrote deel (van de verwachte kosten, red.) is geprovisioneerd. Het verfijnen van de berekening kan pas gebeuren als we de restwaarde kennen, na afloop van de veiling’, aldus Huybrecht.       

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud