Advertentie

KBC trekt streep onder Ierse bedrijfskredieten

KBC-CEO Johan Thijs ©BELGA

De bankgroep focust in Ierland nu volledig op consumentenbankieren en installeerde er zijn 'digitaal proeflabo'.

KBC  verkoopt een portefeuille Ierse bedrijfskredieten van 260 miljoen euro aan zijn concurrent Bank of Ireland. Met de verkoop trekt de bank een streep onder de Ierse bedrijfskredieten.

Vorig jaar gingen de probleemgevallen onder de Ierse bedrijfskredieten al de deur uit via een deal met Goldman Sachs, nu verdwijnen de bedrijfsklanten die wel nog netjes hun schulden aflossen.

Retail

Volgens de beleggerspresentatie over het boekjaar 2018 had KBC op 31 december nog 333 miljoen euro bedrijfsleningen in Ierland. Na de verkoop is het gros verkocht, het restant wordt 'uitgedoofd' naarmate de kredieten geleidelijk terugbetaald worden. 

KBC focust op het eiland nu volledig op retailbankieren. CEO Johan Thijs organiseerde twee jaar geleden een beleggersdag in Dublin, met de boodschap dat Ierland het 'digitale proeflabo' wordt voor het consumentenbankieren van de groep.

Wit schaap 

Ierland is de voorbije jaren in de woorden van Thijs van het zwarte schaap van de groep in een wit schaap verandert. In het begin van dit decennium moest KBC door de Ierse vastgoedcrisis en de diepe economische malaise voor miljarden voorzieningen voor probleemkredieten aanleggen.

Dankzij het verbazend sterke herstel van de Ierse economie kon de bank de voorbije paar jaar een deel van die provisies terugnemen. Die terugnames gaven over het boekjaar 2018 bijvoorbeeld een boost van 112 miljoen euro aan de groepswinst. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud