KBC voorstander van begrenzing woonkrediet

©Photo News

KBC staat er open voor om in België het bedrag van een woonkrediet te beperken tot een bepaald percentage van de aankoopwaarde, zegt CEO Johan Thijs.

De Nationale Bank legt momenteel de laatste hand aan een advies aan de regering over de vastgoedmarkt. De toezichthouder stelt al enkele jaren vast dat een te groot deel van de recentelijk toegekende hypotheekleningen een te hoog risicoprofiel heeft. Zo had de helft van de in 2016 verleende woonkredieten een quotiteit (geleend bedrag tegenover aankoopprijs) van meer dan 80 procent. De Nationale Bank ziet daarin een dubbel gevaar: de schuldenlast van de Belgische gezinnen loopt op en de banken stapelen extra kredietrisico's op.

Twee maatregelen zijn mogelijk. De Nationale Bank kan van de banken eisen dat ze meer geld opzijzetten als buffer voor mogelijke wanbetalingen. De toezichthouder wou dat eigenlijk al eerder doen, maar de regering stond op de rem.

De Nationale Bank kan evenwel nog een stap verder gaan en een hypothecaire woonlening aan particulieren beperken tot bijvoorbeeld 80 of 90 procent van de waarde. KBC staat open voor zo'n begrenzing, zo liet KBC-CEO Johan Thijs verstaan in een telefonische toelichting bij de kwartaalcijfers. KBC behoort tot de drie grootste spelers op de Belgische hypotheekmarkt. Die maatregel kan boven op de extra buffers voor de banken komen.

'Het zou goed zijn als we ook het individuele niveau bekijken. Vanaf bepaalde niveaus moeten we onze klanten beschermen', verklaarde hij. Thijs is ook voorzitter van Febelfin, de koepelvereniging van de Belgische banken.

De KBC-CEO wees erop dat de Belgische hypotheekmarkt een geschiedenis heeft van weinig wanbetalingen. De Belgische banksector moet er alles aan doen om die hoge kwaliteit van de kredietportfolio's te behouden, vindt hij. Thijs zegt niet over cijfers te beschikken die wijzen op roekeloze kredietverlening op de Belgische hypotheekmarkt. 'Maar we moeten voorzichtig zijn.'

Scherpe concurrentie

Wat KBC wel vaststelt, is grote concurrentie die druk zet op de winstmarges. De bank rapporteert voor het derde kwartaal een nulgroei op de Belgische hypotheekmarkt, zowel tegenover het vorige kwartaal als tegenover een jaar eerder.

Thijs gaf uitleg bij de bedrijfsstrategie. 'We kijken niet alleen naar de volumes, maar ook naar de commerciële marges. Die marges willen we intact houden. Pas als de volumes te ver onder ons natuurlijk marktaandeel duiken, passen we onze marges neerwaarts aan. Dat is ook wat we in de loop van het derde kwartaal gedaan hebben, waardoor onze volumes zijn hersteld. Dat zie je nog niet in onze gerapporteerde cijfers, aangezien de afronding van een woonkrediet in België al snel drie maanden duurt. Maar we zien al positieve effecten.'

KBC heeft een marktaandeel van 22 procent op de Belgische markt van woonkredieten, zo schat kredietbeoordelaar Moody's, tegenover 24 procent voor BNP Paribas Fortis, 23 procent voor ING België en 19 procent voor Belfius.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud