'Kerviel was een overtuigende leugenaar'

Het proces tegen Jérôme Kerviel is maandag de laatste week ingegaan, met de getuigenis van de voormalige rechtstreekse chef van de gevallen SocGen-trader. Eric Cordelle, die zelf werd ontslagen bij SocGen na het debacle, beweert dat Kerviel hem om de tuin kon leiden dankzij een rist overtuigende leugens.

Kerviel werd begin 2008 in een klap een internationale beroemdheid. Hij gokte fout dat de kredietcrisis in kracht zou afnemen. In plaats daarvan escaleerde de crisis, en zag hij 4,9 miljard euro van SocGen in rook opgaan. Dat die som zo hoog was, lag aan het feit dat Kerviel ongeoorloofd grote posities had ingenomen.

Kerviel heeft nooit ontkend dat hij ongeoorloofd grote posities had ingenomen via frauduleuze omwegen. Maar zijn verweer is dat die praktijken schering en inslag zijn in de marktenzaal van SocGen. Zolang het goed ging, keek er niemand naar om, beweert Kerviel. Hij wil met andere woorden niet alleen opdraaien voor het enorme verlies. 'Ik wil niet alleen bloeden', zei de voormalige trader voor de start van het proces.

Zijn betoog wordt ondergraven door de getuigenis van zijn voormalige chef. Cordelle zegt dat Kerviel van begin tot einde loog over zijn handelswijze. 'Jérôme kwam altijd met een overtuigende uitleg. Hij loog van begin tot einde, maar elke keer dat hij iets zei, klonk het geloofwaardig', klonk het in het Parijse justitiepaleis.

Cordelle, die zijn eigen ontslag aanvecht voor de rechtbank, was wel niet mals voor zijn voormalige werkgever. De man betoogt dat hij noch de middelen, noch voldoende opleiding kreeg om de luchtbel van Kerviel te doorprikken. Bovendien was volgens Cordelle de werkdruk te groot om stil te staan bij schijnbaar kleine anomalieën. Dat deel van de getuigenis speelt dan wel weer in het voordeel van Kerviel, die de bank in zijn in mei gepubliceerde boek voor een keuze plaatste. 'Het is kiezen tussen medeplichtigheid en incompetentie', schreef de trader.

Kerviel riskeert een gevangenisstraf van 5 jaar en een geldboete van 375.000 euro, als hij schuldig wordt bevonden aan valsheid in geschrifte en misbruik van vertrouwen.

Dinsdag staat de getuigenis van voormalig SocGen-CEO Daniel Bouton op het programma. Bouton deed in 2009 een stap opzij nadat hij hevige kritiek kreeg over zijn beleid en de affaire-Kerviel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud