Klanten en aandeelhouders rekenen op overheid

Bij de bankencrisis leden de aandeelhouders van onder meer Dexia zware verliezen op hun aandelen. ©Bloomberg

Snel na de bankencrisis van 2008 heeft Europa beslist de waarborg voor het spaargeld op te trekken tot 100.000 euro per rekening. Van de Belgen, verwoede spaarders, zegt 46 procent vertrouwen te hebben in die depositowaarborg. 14 procent heeft er weinig of helemaal geen vertrouwen in. Een grote groep heeft er geen uitgesproken mening over. Dat blijkt uit de enquête die De Tijd organiseerde naar aanleiding van de tiende verjaardag van de bankencrisis.

REEKS: 10 JAAR BANKENCRISIS

De val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers op 15 september 2008 veroorzaakte een financiële tsunami die ook de Belgische banken zwaar trof. Hoe hebben ze zich hersteld van die klap? Lees het volledige dossier.

 

Hoewel bijna de helft vertrouwen heeft in de depositowaarborg, menen twee op de drie Belgen dat die niet ver genoeg gaat en dat de overheid het spaargeld van de bevolking te allen tijde moet garanderen, ongeacht de kostprijs. Negen procent heeft een andere mening. Sinds de crisis moest de depositowaarborg één keer worden aangesproken, bij het faillissement van de kleine Gentse Optima Bank in 2016.

Opmerkelijk is dat 49 procent van de ondervraagden ook vindt dat de overheid de Belgische bankaandelen die particuliere beleggers bezitten moet garanderen. 15 procent vindt dat geen opdracht voor de overheid. Bij de beleggende respondenten ligt het aantal tegenstanders gevoelig hoger. Aandelenbeleggingen zijn risicokapitaal en de regel is dat de belegger daar het risico van moet dragen.

©Mediafin

Bij de bankencrisis leden de aandeelhouders van onder meer Fortis en Dexia zware verliezen op hun aandelen. De overheid sprong niet voor hen in de bres, bij de reddingsoperaties - behalve bij die van KBC - was er nagenoeg geen oog voor hun belangen. Dat leidde tot boze reacties bij de aandeelhouders die hun goedehuisvaderaandeel bijna waardeloos zagen worden.

In 2008 moest de overheid miljarden in de banken steken om ze overeind te houden. Sindsdien klinkt het in de politiek dat banken niet langer met belastinggeld mogen worden gered. Er is gewerkt aan een regime om probleembanken op een geordende manier te vereffenen, om te vermijden dat de belastingbetaler er moet voor opdraaien. Niettemin vindt 47 procent van de Belgen dat het een prioritaire opdracht van de regering is banken die dreigen om te vallen te redden. 35 procent weet het niet of heeft er geen uitgesproken mening over.

De enquête werd afgenomen door het bureau Kantar TNS bij een representatief staal van de Belgische bevolking van 18 jaar en ouder. 1.053 mensen werden online ondervraagd van 18 tot 30 juni. De foutmarge bedraagt 3 procentpunten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud