Grafiek van de dag

Kleine Amerikaanse banken zien wanbetalingen toenemen

©Mediafin

De term ‘subprimelening’ werd wereldberoemd toen de kredietcrisis van 2008 uitbrak. Huiseigenaars die nooit een lening hadden mogen krijgen, gingen in wanbetaling. Dat leidde via een bankencrisis tot een wereldwijde recessie.

De vermogensbeheerder DWS vestigt de aandacht op een nieuw ‘subprime’-fenomeen. Het gaat om Amerikanen die hun kredietkaartschulden niet kunnen terugbetalen. In tegenstelling tot bij hypotheken valt in dat geval geen beslag te leggen op een of ander goed.

Sinds 2016 is de wanbetalingsratio onder kredietkaarthouders bij kleine Amerikaanse banken ruim verdubbeld tot meer dan 6 procent. Een wanbetaling houdt in dat een klant minstens 30 dagen op zijn lening achterstaat.

Het valt op dat de wanbetalingen bij de 100 grootste Amerikaanse banken veel lager zijn en minder snel stijgen. Volgens Christian Scherrmann, de Amerika-econoom van DWS, houden de grote banken het aandeel van subprimeleningen erg beperkt onder druk van de regelgevers. Bovendien zijn ze door fikse marketinguitgaven beter in staat de beste klanten voor zich te winnen.

Scherrmann vreest dat de subprimemarkt opnieuw onaangenaam kan verrassen bij een afkoeling van de Amerikaanse jobmarkt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud