Kleinzoon Albert Frère doet intrede bij Nationale Bank

Cédric Frère (rechts) met zijn vader Gérald (links). In het midden staat Frère-vertrouweling Gilles Samyn. ©BELGA

Cédric Frère, de 34-jarige kleinzoon van Albert Frère, wordt regent bij de Nationale Bank.

Naast een directiecomité beschikt de Nationale Bank over een regentenraad. De regenten vormen samen met het directiecomité de regentenraad, het equivalent van de raad van bestuur bij een gewone onderneming.

Uit de oproeping voor de algemene vergadering blijkt dat er wissels gepland zijn. Zo wordt Cédric Frère - op voordracht van de minister van Financiën - regent in plaats van zijn vader Gérald Frère. Cédric is het derde lid van de familie Frère dat plaatsneemt in de regentenraad van de Nationale Bank na Gérald en zijn grootvader Albert.

De laatste jaren komen de leden van de tweede en derde generatie van de familie Frère steeds meer naar voren. De 34-jarige Cédric Frère is de jongste actieve Frère-telg. Hij werkte een tijdje in de banksector (Goldman Sachs, RBS, Bank Degroof). Hij is bestuurder bij de beursgenoteerde Frère-holdings GBL en Pargesa en bij de familiale vennootschappen NPM en Frère-Bourgeois. Bij NPM is hij eveneens investeringsmanager.

N-VA

De nieuwe voorzitter van Unizo, Danny Van Assche, wordt ook regent in opvolging van Karel Van Eetvelt. Edwin De Boeck, hoofd van de studiedienst van de N-VA, komt op voordracht van de minister van Financiën - partijgenoot Johan Van Overtveldt (N-VA) - ook in de regentenraad.

De Boeck was al censor bij de Nationale Bank. Hij vervangt Jean-François Robe als regent. Die nam ontslag nadat hij kabinetschef werd van de Waalse minister Pierre-Yves Jeholet. Die functie is onverenigbaar met het mandaat van regent. De vacature moest normaal gezien ingevuld worden door een Franstalige, maar aangezien de Vlaming Rudi De Leeuw opgevolgd werd door een Franstalige en kon het mandaat naar een Nederlandstalige gaan.

Eddy Vermoesen, penningmeester van de N-VA, wordt censor. Het college der censoren is het auditcomité van de Nationale Bank.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud