Klok tikt voor ACW en Belfius

©BELGA

Indien er niet snel een regeling komt rond de winstbewijzen van het ACW in Belfius, dreigt de bank een deel van haar winst over 2012 te moeten afstaan aan de arbeidersbeweging. Een scenario dat de betrokkenen willen vermijden.

Het ACW bezit sinds jaar en dag winstbewijzen van Belfius Bank (ex-Dexia Bank) en Belfius Verzekeringen. Dat is historisch zo gegroeid en is een vergoeding voor de klanten die de christelijke beweging aanbracht. Dankzij die effecten heeft het ACW recht op een deel van de winst van de twee vennootschappen. In de periode 2003-2011 streek het zo meerdere tientallen miljoenen euro op.

De verkoop van Belfius aan de Belgische staat veranderde daar niets aan. Toen dat via De Tijd bekendraakte, lokte dat een storm van protest uit omdat Arco – de financiële arm van de christelijke arbeidersbeweging – als aandeelhouder van Dexia mee verantwoordelijk wordt geacht voor de val van de groep. Belfius, dat zich als neutrale speler wil opstellen, wil af van de winstbewijzen en voert daar onderhandelingen over met het ACW. Die slepen al ruim negen maanden aan.

Nochtans tikt de klok, want de kans is groot dat Belfius over 2012 winst maakt. In de eerste jaarhelft was er al een nettoresultaat van 252 miljoen euro. En in geval van winst moet de bank contractueel een deel daarvan uitkeren aan het ACW. Dat Europa onlangs Belfius verbood om dividenden of coupons uit te betalen maakt niets uit, want de uitkering op de winstbewijzen maakt volgens meerdere bronnen deel uit van de vergoedingen die Belfius contractueel wél moet betalen.

‘Dat is de reden waarom er een deal moet zijn vóór het afsluiten van de jaarrekening van Belfius’, stellen meerdere bronnen. De bank maakt haar resultaten wellicht midden maart publiek. De winstbewijzen kunnen enkel met instemming van de raad van bestuur worden verhandeld of overgedragen. Alleen de algemene vergadering - de staat dus, want die bezit alle aandelen van Belfius - kan de rechten van de winstbewijzen veranderen.

Opties

Er liggen meerdere opties op tafel voor een deal tussen Belfius en het ACW. Een scenario is dat Belfius een eenmalige vergoeding betaalt om de winstbewijzen af te kopen. Dat scenario heeft wel als nadeel dat er voor het ACW geen enkele prikkel meer is om Belfius als zijn bevoorrechte bankier te beschouwen. Dat is een belangrijk punt in de onderhandelingen, want het overgrote deel van de bijna 800.000 Arco-coöperanten zijn klant bij Belfius en 25 miljard euro van de uitstaande bedragen bij de bank zouden toe te wijzen zijn aan het ACW.

Het andere scenario is dat de bank voortaan een aanbrengcommissie betaalt aan het ACW. Maar dat lijkt minder waarschijnlijk, want dan blijft er een band bestaan tussen de twee en daar wil men aan de Pachecolaan juist vanaf. Wat is dan bovendien een correcte vergoeding? Ook een combinatie van de twee opties lijkt minder kans te maken.
Het ACW kan een financiële meevaller gebruiken, omdat de beweging sterk geleden heeft onder de val van Dexia en het debacle van Arco, dat een erg grote blootstelling had aan Dexia. Enkele maanden geleden moest het ACW daardoor zelfs personeel laten afvloeien.

Het ACW zei gisteren in een reactie enkel dat de onderhandelingen nog steeds lopen. Bij Belfius luidde het dat er alleen maar gecommuniceerd wordt als de gesprekken rond zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud