Kmo's lenen vaker bij vrienden en familie

Vrienden of familie kunnen tot 50.000 euro aan een Vlaamse kmo lenen. Meestal gaat het om starters. ©Kristof Vadino

De winwinlening, waarbij kmo’s geld kunnen lenen bij vrienden en familie, kent opnieuw een piek. Ook de waarborgregeling van de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, verbrak vorig jaar een record.

Kmo’s die moeilijk aan financiering raken bij banken of risicokapitaalfondsen, kunnen terecht bij de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV. Via de winwinlening van PMV kunnen zulke bedrijven sinds 2006 voordelig lenen bij familie en vrienden. Vorig jaar werd een nieuw record neergezet: er werden 2.625 winwinleningen toegekend.

Vrienden of familie kunnen tot 50.000 euro aan een Vlaamse kmo lenen. Meestal gaat het om starters, maar sinds 2011 staat de formule ook open voor bestaande kmo’s die willen uitbreiden.

De winwinlening is een achtergestelde lening, wat betekent dat de kredietverstrekker bij een eventueel faillissement pas na een hoop andere schuldeisers wordt betaald.

Waarborgregeling

Ook de waarborgregeling van PMV kende vorig jaar een nieuwe piek. Ondernemingen die door een gebrek aan waarborgen geen lening bij een bank kunnen afsluiten, kunnen bij PMV tot 75 procent van het financieringsbedrag door de Vlaamse overheid laten afdekken.

Zo neemt Vlaanderen een deel van het risico van de bank over, waardoor meer en hogere leningen aan ondernemers kunnen worden verstrekt. Vorig jaar werden 2.007 waarborgen verstrekt. Een derde ging naar de waarborg voor een overname.

We verstrekken meer waarborgen voor relatief grotere kredieten.
filip lacquet verantwoordelijke bedrijfsfinanciering bij pmv

Dat is geen verrassing, zegt Filip Lacquet, verantwoordelijk voor de bedrijfsfinanciering bij PMV.

‘De jongste jaren zien we een duidelijke stijging. We verstrekken meer waarborgen voor relatief grotere kredieten. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de actieve overnamemarkt en de stijgende prijzen voor overnames. Overnemers zijn bereid 30 procent meer te betalen voor een bedrijf dan vijf jaar geleden. Door de nog altijd lage interestvoeten kunnen overnemers goedkoop en gemakkelijk lenen, als de banken uiteraard voldoende waarborgen kunnen worden aangeboden.’

Het Agentschap Innoveren en Ondernemen zette vorige week via de Week van de Bedrijfsoverdracht overnames extra in de kijker. Op die manier wil de Vlaamse overheid ondernemers aanmoedigen na te denken over wat met hun bedrijf gebeurt als zij stoppen of overlijden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud