Kop nummer drie rolt bij Barclays

(Foto: AFP).

Bij de Britse bank Barclays heeft na voorzitter Marcus Agius en CEO Bob Diamond nu ook operationeel directeur Jerry del Missier ontslag genomen omwille van het schandaal rond de manipulatie van de interbankenrente waarbij Barclays betrokken is.

Medewerkers van de bank worden ervan verdacht de Libor- en de Euribor-rentetarieven te hebben gemanipuleerd. Dat zijn rentetarieven die de banken elkaar aanrekenen. Vorige week had Barclays ermee ingestemd een recordboete van 290 miljoen pond (360 miljoen euro) te betalen aan regulatoren in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten om het onderzoek te schikken.

Maandag al had de voorzitter van de raad van bestuur van Barclays, Marcus Agius, aangekondigd plaats te ruimen omwille van het schandaal. Agius liet weten wel op post te blijven tot er een opvolger is gevonden. Hij zal ook de zoektocht leiden naar een opvolger voor Diamond die dinsdag moest opstappen na aanhoudende druk. De 60-jarige Diamond werkte 16 jaar bij Barclays. Hij was CEO sinds begin 2011. 

In de officiële aankondiging van zijn ontslag, zoals doorgegeven aan de Londense beurs, luidt het: 'My motivation has always been to do what I believed to be in the best interests of Barclays. No decision over that period was as hard as the one that I make now to stand down as Chief Executive. The external pressure placed on Barclays has reached a level that risks damaging the franchise - I cannot let that happen.'

Druk

Maandag had Diamond nog geweigerd op te stappen, maar volgens de BBC werd hij onder druk gezet door Mervyn King, de gouverneur van de Britse centrale bank, en Adair Turner, de voorzitter van de financiële waakhond FSA, om te vertrekken.

Later dinsdag rolde ook de kop van operationeel directeur Jerry del Missier. Hij leidde tussen 2005 en 2008 mee de zakenbankpoot van Barclays. In die periode deden de feiten zich voor. Volgens Agius was hij 'de hoogste in rang die instructies gaf om de Libor-tarieven te verlagen.' 'Dat plaatst hem natuurlijk in een zeer moeilijke situatie.'

Telefoontje

Intussen zijn in het dossier de schijnwerpers ook gericht op de Bank of England, de centrale bank. Diamond had in 2008 immers een telefoongesprek met Paul Tucker, een topman van de centrale bank, over de Libor-rentetarieven. Het is de vraag of de centrale bank toen de aanzet heeft gegeven tot de beïnvloeding van de tarieven. Die suggestie lijkt alleszins de verdediging te zijn van Barclays, al zegt Diamond dat hij dat telefoontje niet zag als een instructie. Hij denkt ook niet del Missier opdracht gegeven te hebben om in te grijpen. Dat die dat wel deed, wordt nu door de bank uitgelegd als 'een misverstand'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud