Kredietaanvragen van bedrijven stijgen voor het eerst in twee jaar

©Sofie Van Hoof

Bedrijven in België hebben in het laatste kwartaal van 2013 meer kredieten aangevraagd dan het jaar voordien. Het gaat om de eerste toename in meer dan twee jaar, zo blijkt uit cijfers van Febelfin, de federatie van de financiële sector. Ook het kredietbedrag lag hoger, voor het eerst sinds 2012.

Ondernemerskredieten hadden de voorbije jaren last van de economische crisis, maar in de tweede helft van vorig jaar trok de Belgische economie weer aan. Dat laat zich nu ook voelen in de kredietaanvragen, zo blijkt uit cijfers van Febelfin.

De stijging in het vierde kwartaal bedroeg 3,2 procent op jaarbasis. De gevraagde bedragen lagen 2,6 procent hoger dan in dezelfde periode in 2012.

Het aantal verstrekte kredieten lag in het vierde kwartaal van 2013 wel nog 4,5 procent lager dan het jaar voordien. Febelfin wijt dat aan 'de almaar langere looptijd van kredieten de voorbije jaren, waardoor minder snel nieuwe kredieten moeten worden toegekend'. Toch ligt de weigeringsgraad volgens de sectorfederatie op het laagste peil sinds 2008. In het laatste kwartaal was er een opvallend sterke daling van de weigeringsgraad, luidde het. In kmo-kringen wordt al lang geklaagd over het feit dat banken strenger zijn geworden om kredieten te verstrekken.

Globaal steeg het volume aan ondernemingskredieten in ons land het afgelopen jaar met 1,5 miljard euro tot 126,8 miljard euro. Enkel in de zomerperiode was er een dip, zowel het eerste als het laatste kwartaal waren positief. De kostprijs van een ondernemingskrediet staat met gemiddeld 2,97 procent in 2013 op een historisch dieptepunt. De Belgische tarieven zijn bij de laagste in Europa, meent Febelfin. 

Ook de cijfers van de Nationale Bank vertonen een gelijkaardige evolutie. Het verschil met de cijfers van Febelfin zit erin dat Febelfin ook verbinteniskredieten en kredieten aan zelfstandigen meerekent, en het Observatorium van de NBB niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud