Krekelsparen stopt eind dit jaar

Krekelsparen werd aanvankelijk via de ASLK (nu BNP Paribas Fortis) aangeboden (foto: Photo News). ©Photo News

Het Krekelsparen, een ethische spaarrekening die al bijna 30 jaar bestaat, houdt er eind dit jaar mee op. Volgens de ngo FairFin, het vroegere Netwerk Vlaanderen, is dat het gevolg van een beslissing van BNP Paribas Fortis. Een van de voorgangers van de bank is het ASLK dat in 1984 het Krekelsparen begon aan te bieden.

Krekelsparen was destijds het eerste ethische spaarproduct in ons land en verwierf daardoor een zekere faam. Het was het eerste duurzame alternatief voor spaarders die hun geld in sociale en ecologische projecten geïnvesteerd wilden zien. Het ontstond in de schoot van Netwerk Vlaanderen en werd aangeboden via de ASLK. Later trad ook het Franstalige Réseau Financement Alternatif (RFA) toe tot het initiatief.

Het Krekelsparen overleefde de overname van de ASLK door Fortis en de evolutie van Fortis Bank tot BNP Paribas Fortis, maar boette toch in aan populariteit. Er zijn nu nog ruim 7.000 spaarders die samen 82 miljoen op hun rekeningen hebben staan.

Dialoog

Een jaar geleden ontstond al twijfel over het voortbestaan van het Krekelsparen. FairFin en RFA stelden het product toen in vraag omwille van het beleid van BNP Paribas Fortis. Ze startten een dialoog met de bank. Die liep nog, maar BNP Paribas Fortis besloot intussen de stekker uit het product te trekken. 'Officieel omdat de bank zegt dat ze niet meer dan zes spaarproducten mag hebben en dat er dus een aantal moesten sneuvelen', zegt Kristien Vermeersch van FairFin.

Het Krekelsparen stopt op 31 december 2013. De resterende klanten van het product dienen over te stappen naar andere spaarformules. Ook het ethisch beleggingsfonds AlterVision wordt stopgezet.

FairFin raadt meteen enkele alternatieven aan bij Triodos Bank, VDK en, in de toekomst mogelijk, New B. Uitgerekend donderdag meldde Triodos een opvallende nieuwigheid, een soort lokale Volkslening. Het gaat om een samenwerking met de stad Lommel rond de financiering van een natuurbehoudproject. De bank leent geld daarvoor en Lommel vraagt zijn inwoners om te sparen bij de bank. Lommel krijgt vervolgens een korting op de kredietinteresten in functie van het bedrag dat de Lommelaars bij Triodos sparen.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud