Kwart miljard euro winst voor Belfius

©BELGA

De bank-verzekeraar Belfius heeft over de eerste helft van 2013 een nettowinst geboekt van zowat een kwart miljard euro, vernam De Tijd. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar toen de bank, die helemaal in overheidshanden is, onder de streep 252 miljoen euro overhield.

De raad van bestuur van Belfius buigt zich vandaag over de resultaten van de bank-verzekeraar tijdens het eerste halfjaar. De cijfers worden morgen pas wereldkundig gemaakt.

Maar De Tijd vernam al dat Belfius tijdens de eerste zes maanden van het jaar een nettoresultaat van om en bij het kwart miljard euro neerzette. Maar het cijfer geeft een vertekend beeld over de gezondheid van de financiële groep. Want het omvat, zoals ook al eerder gebeurde, een aantal eenmalige (positieve, maar ook negatieve) elementen.

Zo is er de uitzonderlijke winst van 60 miljoen euro die Belfius boekte op het afkopen van de winstbewijzen van het ACW omdat dat gebeurde tegen een prijs beneden de boekwaarde. Of nog de gunstige afwikkeling van een aantal derivatenposities. Eén zo’n transactie leverde volgens onze informatie een eenmalige bate op van meer dan 40 miljoen euro.

Rente

In het halfjaarcijfer zit ook de rente die Belfius opstrijkt op door de overheid gewaarborgde obligaties die werden uitgegeven in het kader van de schuld van ex-moeder Dexia aan de Belgische financiële instelling. Over het eerste halfjaar bracht die rente zo’n 60 miljoen euro in het laatje.

Hoeveel het recurrent - ontdaan van eenmalige effecten - resultaat van de financiële groep bedraagt, is voorlopig niet bekend. Vorig jaar ging het na zes maanden om 139 miljoen euro. Dat wil zeggen dat uitzonderlijke lasten en lusten per saldo toen goed waren voor een plus van 113 miljoen.

Belfius wil geen informatie kwijt over zijn resultaten. ‘Die worden vandaag voorgelegd aan de raad van bestuur en morgen voorgesteld aan de pers. Voordien geven we geen commentaar’, zei Belfius-woordvoerster Moniek Delvou in een reactie op de informatie.

Winstmotor

Hoe de verschillende onderdelen van Belfius presteerden in de eerste jaarhelft zal nog moeten blijken. Maar de verzekeringstak is overduidelijk de winstmotor van de financiële groep.

Over heel 2013 verwacht Belfius Insurance, bekend van de merken DVV en Corona, zelfs een operationeel resultaat dat 10 tot 15 miljoen boven de beoogde 170 miljoen euro zal uitkomen. Dat raakte eerder dit jaar bekend. En de verzekeraar hoopt zelfs met een jaar voorsprong, in 2015, de beoogde 250 miljoen euro winst halen.

Dat is goed nieuws voor de bank, want dat is voorlopig het zorgenkindje van de groep. Ze heeft recurrent in het eerste halfjaar maar enkele tientallen miljoenen euro’s winst geboekt. Haar inkomsten halen niet het gewenste niveau en de kostenbasis blijft te zwaar, al loopt er wel een omstreden besparingsprogramma van 244 miljoen euro.

Kantoren

Gezien Belfius ten opzichte van zijn concurrenten relatief veel agentschappen telt, circuleren er hier en daar al een tijdje geruchten over een ingreep in het kantorennet. Maar er ligt voorlopig niets concreets in die zin op tafel. ‘Verwacht niets voor de verkiezingen. De PS wil tot mei 2014 geen moeilijkheden met Belfius’, zegt een bron.

Hoe dan ook liggen de resultaten van Belfius in lijn met wat overeengekomen was met de Europese Commissie in het kader van het herstelplan voor de financiële groep. En het tweede kwartaal was beter dan het eerste, zeggen verschillende bronnen.

Dat de bank-verzekeraar winst boekt en daarbij op koers zit, is goed nieuws. Want om aan de kapitaalvereisten voor de sector te voldoen, heeft Belfius zowat als enige mogelijkheid om zijn overschotten aan de kant te zetten. Een kapitaalinjectie door de staat is volgens kenners uitgesloten omdat zo’n operatie nooit het groene licht zou krijgen van Europa.

Wissel van de wacht

Belfius staat ook voor een wissel van de wacht, na het verrassende vertrek van voorzitter Alfred Bouckaert kort voor de zomer. Guy Quaden, de gewezen gouverneur van de Nationale Bank van België, neemt tijdelijk de voorzittershamer over. Rond de jaarwisseling gaat CEO Jos Clijsters dan de raad van bestuur voorzitten en neemt Marc Raisière, nu nog de topman van de verzekeringstak van Belfius, de fakkel over van Clijsters.

Dat scenario moet wel nog worden bekrachtigd door de regering. In principe gebeurt dat vandaag tijdens een vergadering van het kernkabinet van de federale regering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud