Lage rente halveert groei spaarboekjes

De lage rente in euroland maakt spaarboekjes onaantrekkelijk. ©REUTERS

De inlagen op spaarboekjes zijn in de eerste zes maanden van dit jaar gehalveerd. Ze stegen met slechts 5 miljard euro tot 254,9 miljard euro. Dat blijkt uit een peiling van De Tijd bij 15 banken. In de eerste helft van vorig jaar stegen de spaardeposito’s nog met 9,6 miljard euro.

Spaarboekjes trokken minder vers geld aan, omdat de spaarrente historisch laag is na de renteverlagingen van de jongste weken en maanden. De banken zetten het mes in de rente omdat de Europese Centrale Bank (ECB) haar monetair beleid versoepelde. De ECB verlaagde haar rentetarieven tot een historisch dieptepunt en belooft dat de rente nog jaren laag blijft.

De rentedaling en het herstel van het vertrouwen stimuleren beleggers om meer risico’s te nemen. ‘We merken een hogere interesse voor beleggingsfondsen’, zeggen BNP Paribas Fortis en Deutsche Bank. Belfius en KBC signaleren belangstelling voor zowel fondsen als beleggingsverzekeringen. Belgische beleggers kochten in het eerste kwartaal voor meer dan 1 miljard euro beleggingsfondsen, bleek vorige week.

KBC en Crelan verwijzen ook naar de volkslening, die in de vorm van kasbons en termijnrekeningen wordt verkocht. Dat nieuwe financiële product investeert in projecten met een maatschappelijke meerwaarde, zoals ziekenhuizen en scholen. De volkslening, waarvoor de roerende voorheffing slechts 15 in plaats van 25 procent bedraagt, haalde al 1,2 miljard euro op.

De verschuiving van geld van kasbons en termijnrekeningen naar spaarboekjes is dit jaar stilgevallen, suggereren cijfers van de Nationale Bank. Dat is onder meer een gevolg van de lancering van de volkslening.

‘In het voorjaar was er zeker nog appetijt voor vastrentende producten, vooral kasbons’, signaleert Record Bank. Delta Lloyd en NIBC, waar de inlagen op spaarboekjes met 15 tot 20 miljoen euro daalden, zagen geld verschuiven naar termijnrekeningen.

ING-econoom Philippe Ledent verwacht dat de instroom van vers geld op spaarboekjes nog zal dalen. ‘Als de inflatie en de rente nog lang laag blijven, zullen beleggers met andere producten hogere rendementen nastreven. Ik verwacht niet dat er geld zal wegstromen van spaarboekjes.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud