Lage rente weegt op Belgische retailtak

ING's Belgische retailtak heeft in het tweede kwartaal een iets lagere winst geboekt dan in de eerste drie maanden van het jaar, en dat lijkt voor het grootste deel te wijten aan het huidige renteklimaat.

De onderliggende nettowinst voor belastingen kwam in het tweede kwartaal uit op 140 miljoen euro, tegen 189 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar en 174 miljoen euro in het eerste kwartaal.

Door de historisch lage rente zag de Belgische retailtak de inkomsten uit een aantal herbeleggingen lager uitkomen, valt af te leiden uit het kwartaalrapport dat ING woensdagochtend publiceerde. Hogere volumes en betere marges op de portefeuille woonkredieten konden die lagere inkomsten wel compenseren.

ING's Belgische retailtak  moest in het tweede kwartaal ook investeren in het nieuwe garantiesysteem voor spaartegoeden. Die storting verklaart mee waarom de operationele kosten in het tweede kwartaal met 1,9 procent de hoogte ingingen, terwijl die kosten in Nederland nog met ruim 6 procent afnamen.

Andere opmerkelijke vaststelling: de provisies voor risicovolle leningen kwamen in België 3 miljoen euro hoger uit op 44 miljoen euro. Ook in Nederland was er trouwens een toename van de voorzieningen voor kredieten van slechtere kwaliteit. Volgens ING zijn die hogere provisies te verklaren door de risico's die bepaalde bedrijfssectoren met zich meebrengen, zonder te verduidelijken om welke activiteiten het nu precies gaat.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud