Advertentie
Advertentie

Libor doet nog een kop rollen bij Rabobank

(Foto: ANP) ©ANP

Het geknoei met de Libor-rentetarieven doet nog een belangrijke kop rollen bij de Nederlandse financiële speler Rabobank. Nadat eerder CEO Piet Moerland diende op te stappen, vertrekt nu ook de topzakenbankier Sipko Schat.

Rabobank is een van de banken die betrokken waren bij het manipuleren van de belangrijke Libor-rentetarieven. Het leverde de coöperatieve bank een boete op van 774 miljoen euro.

Als boetedoening stapte CEO Piet Moerland op, al was hij zelf niet betrokken bij de fraude en was hij er ook niet van de op de hoogte. Bij de aankondiging van eind oktober viel op dat directielid Sipko Schat in functie bleef. Nochtans zag Schat toe op de afdeling van de bank waar het Libor-geknoei gebeurde.

Maandag kwam Rabobank echter met de mededeling dat hij toch 'per direct' vertrekt. 'Ondanks de steun die de toezichthouders onlangs in hem uitspraken is de raad van commissarissen (raad van bestuur, red.) tot dit besluit gekomen. De reden is dat recentelijk is gebleken dat bij de aangesloten Rabobanken onvoldoende draagvlak bestaat voor zijn aanblijven', aldus een mededeling.

Met het oog op 'de bestaande gevoeligheden rondom vertrekvergoedingen' wordt een onafhankelijke derde partij gevraagd een beslissing te nemen over een vertrekregeling voor Schat.

Sipko Schat is al 28 jaar in dienst van Rabobank. Hij begon als bedrijfsjurist en klom geleidelijk op. Tot maandag was hij verantwoordelijk voor de financiële markten, professionele producten en groothandelsklanten.

Nog maandag meldde het persbureau Bloomberg op gezag van twee bronnen dat Rabobank geen boete zal krijgen van de Europese Unie wegens kartelvorming bij het bepalen van de Libor-tarieven in yen. Enkele andere banken riskeren wel een boete als onderdeel van een dading. Rabobank maakte geen deel uit van die groep. Waarom er geen boete komt, is niet meteen duidelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud