Liborschandaal komt Rabo duur te staan

(foto: ANP) ©ANP

Het Libor-renteschandaal dreigt Rabobank met een monsterfactuur op te zadelen. Volgens de Financial Times hangt de Nederlandse bank een boete van 1 miljard dollar boven het hoofd, alleen UBS moest in de zaak nog zwaarder over de knie.

Toezichthouders hebben al anderhalf jaar een vette kluif aan het Libor-renteschandaal. De Libor-interbankenrente is veruit het belangrijkste rentetarief ter wereld en vormt de basis voor de rente op ontelbare woonkredieten, consumentenkredieten, bedrijfsobligaties en dergelijke meer. Het select clubje bankiers dat dageljiks de Libor vastprikte, blijkt het tarief jarenlang gemanipuleerd te hebben.

De toezichthouders zijn logischerwijs not amused. Spijtoptant Barclays kwam er midden vorig jaar nog relatief licht van af en incasseerde een boete van 290 miljoen pond (340 miljoen euro), Royal Bank of Scotland moest 390 miljoen pond (460 miljoen euro) ophoesten.

Voor UBS was er helemaal geen genade. De Zwitsers incasseerden een boete van 1,5 miljard dollar (1,09 miljard euro). Nu schrijft de Financial Times, op basis van drie bronnen bij het dossier, dat de Britse en Amerikaanse toezichthouders ook geen genade zullen kennen voor Rabobank.

De Nederlandse coöperatieve bank zou mogelijk al volgende week een boete van 1 miljard dollar (725 miljoen euro) uitgedeeld krijgen. Over het eerste halfjaar nam Rabo al een niet nader genoemde provisie voor Libor in de boeken, maar het lijkt weinig waarschijnlijk dat Utrecht met zo'n strop rekening heeft gehouden.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud